80 Peserta Jayakan Taklimat MPKFM UMS

SELASA, 4 OKTOBER - Taklimat Manual Prosedur Kerja dan Fail Meja (MPKFM) yang diadakan buat julung kalinya baru-baru ini berjaya menarik penyertaan 80 Pegawai Rekod dan Kakitangan Sokongan Bukan Akademik Universiti Malaysia Sabah (UMS).

Bertempat di  Dewan Auditorium Pusat Pengajian Pascasiswah, taklimat tersebut dirasmikan  Ketua Bahagian Governan Jabatan Pendaftar, Talib Abdullah Shani mewakili Pendaftar UMS, No’man Datuk Hj. Ahmad.

Dalam ucapannya Talib berkata, taklimat tersebut diharap dapat memberi ruang perkongsian ilmu berkaitan MPKFM untuk penambahbaikan dan diaplikasi di Jabatan, Fakulti, Pusat, Institut dan Unit (JFPIU) masing-masing.

“Fokus utama taklimat ini adalah untuk memberi kefahaman kepada peserta mengenai konsep dan standard yang digunakan dalam MPKFM seterusnya memudahkan proses dokumentasi panduan menjalankan tugas-tugas rasmi sesebuah organisasi,” katanya.

Sementara itu, Ketua Kluster, Hasmi Hashim ketika ditemui berkata, kluster MPKFM salah satu daripada lima kluster diwujudkan di bawah JKIP UMS bertujuan memantapkan lagi tadbir urus di UMS.

“Ia selaras dengan usaha menyokong Pelan Strategik UMS Tahun 2013 – 2017 iaitu salah satu tujuan utama adalah memperkukuhkan tadbir urus, kepimpinan dan sistem penyampaian di UMS.

“Sehubungan itu, penganjuran taklimat MPKFM ini dilihat salah satu cabang bagi menyokong dan mencapai matlamat pelan yang telah dirancang,” ujarnya.

Selain sesi taklimat yang disampaikan penceramah jemputan, Penolong Pengarah Kanan MAMPU Sabah, Shahfri Abd. Muktah, turut diadakan sesi perkongsian ilmu bersama ahli kumpulan kluster MPKFM UMS.

Sumber : Kenny Uwai (FSSA)