85 Pegawai Kadet SISPA Baharu Sertai Program Orientasi

KHAMIS, 6 OKTOBER - Seramai 85 pelajar baharu Kor Siswa Siswi Pertahanan Awam (SISPA) Universiti Malaysia Sabah (UMS) mengikuti Program Orientasi SISPA Semester 1 Sesi 2016/17  baru-baru ini di ODEC UMS.

Menurut Timbalan Komandan Kor SISPA UMS, Leftenan Kol. (PA) Dr. Mohamad Nizam Nazarudin, menerusi program tersebut, para pelajar baharu diberi pendedahan dan pengenalan mengenai organisasi SISPA dan Pertahanan Awam di UMS.

Tambahnya lagi, program orientasi ini dapat mengeratkan hubungan silaturahim di antara pelajar baharu dengan pelajar lama dan jurulatih, selain memupuk semangat kerjasama dan setia kawan serta taat setia kepada pasukan dalam unit beruniform.

“Semasa program ini berlangsung, para pelajar telah diberikan banyak tugasan dan aktiviti mencabar kreativiti dan daya penyelesaian masalah yang memerlukan kerjasama dalam berkumpulan,” katanya.

Program tersebut merupakan program yang wajib disertai oleh semua pelajar baharu Kor SISPA UMS, yang turut memberi pendedahan kepada etika, protokol dan cara-cara mengurus sesuatu majlis.

Sumber: Siti Sham Ismanizah Bt Sh Mohd Rahil, SISPA UMS