UMS Hoskan Persidangan Kejururawatan Antarabangsa Kali ke-2

KHAMIS, 06 OKTOBER - Hampir 500 paserta hadir pada Persidangan Kejururawatan Antarabangsa ke-2 anjuran Jemaah Kejururawatan Institut Pendidikan Tinggi Awam (IPTA) di Hotel Promenade Kota Kinabalu, yang dihostkan oleh Universiti Malaysia Sabah (UMS), hari ini.

Peserta-peserta persidangan tersebut terdiri daripada jururawat hospital kerajaan serta pelajar bidang kejururawatan dan pensyarah daripada sembilan buah universiti awam iaitu UMS, Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), Universiti Malaya (UM), Universiti Sains Malaysia (USM), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Universiti Putra Malaysia (UPM), Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Universiti Teknologi Mara (UiTM) dan Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA).

Menurut Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah (KePKAS), Datuk Masidi Manjun, para jururawat sentiasa berdepan dengan pelbagai cabaran dalam memenuhi keperluan pesakit dan perkhidmatan penjagaan yang baik.

“Justeru, untuk menawarkan perkhidmatan yang terbaik, kita perlu ada sistem hospitaliti yang meliputi tenaga kerja terlatih, sistem maklumat yang cekap serta teknologi perubatan yang mantap,” ujarnya.

Teks ucapan beliau disampaikan oleh Timbalan Menteri KePKAS, Datuk Kamarlin Ombi.

Terdahulu, Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa) UMS Profesor Dr. D Kamarudin D Mudin ketika mewakili Naib Canselor, Profesor Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah berkata, dalam memenuhi keperluan para pesakit, jururawat perlu sentiasa dilengkapi dengan pengetahuan semasa dan maklumat yang mencukupi untuk dikongsi bersama masyarakat.

Persidangan selama dua hari itu antara lain bertujuan mewujudkan kesedaran serta memperbaiki sistem penyampaian dalam bidang perubatan di negara ini.