FKJ-Repsol Anjur Seminar Minyak dan Gas

KHAMIS, 13 OKTOBER - Universiti Malaysia Sabah (UMS) terus komited dalam memastikan para pelajarnya sentiasa mendapat pendedahan kepada industri agar ia mampu menjadi persediaan mereka berdepan dunia kerjaya kelak.

Terbaru, Fakulti Kejuruteraan UMS dengan kerjasama Repsol Malaysia mengadakan seminar berkaitan minyak dan gas bertempat di Auditorium Perpustakaan UMS.

Seminar yang dihadiri oleh pelajar tahun satu Kejuruteraan Mekanikal, Kejuruteraan Kimia serta Diploma Kejuruteraan Minyak dan Gas  itu merupakan perkongsian pintar serta kesinambungan kerjasama UMS-Repsol sejak tahun 2014.

Menurut Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) UMS, Profesor Dr. Shahril Yusof, kerjasama yang dibuat dengan pihak industri mampu melahirkan graduan universiti yang berdaya saing serta memenuhi kehendak pasaran kerjaya.

“Saya berharap para pelajar ini tidakhanya diberikan ilmu teori semata-mata, tetapi harus diberikan pendedahan tentang kokurikulum tambahan dan latihan yang mampu mempersiapkan diri mereka untuk bekerja kelak,” katanya.

Selain itu, Beliau turut menasihatkan para pelajar agar tidak terlalu memilih kerja dan jawatan tinggi hanya kerana mereka mempunyai kelulusan di peringkat ijazah, sebaliknya meneruskan pembelajaran untuk memantapkan kemahiran sedia ada.

Terdahulu, Pengurus kakitangan dan Organisasi Repsol Malaysia, Soh Mey Lee berkata seramai 30 pelajar mendapat bantuan biasiswa daripada Repsol sejak mula berkerjasama dengan UMS pada tahun 2014.

“Bantuan biasiswa ini merupakan komitmen Repsol untuk membantu dan menyumbang kepada pembangunan modal insan untuk anak-anak muda di Sabah serta menggalakkan mereka untuk menyertai bidang minyak dan gas,” jelasnya.

Foto: Kassim Utudiki, FKJ