Fokus Perbelanjaan Beri Impak Kepada KPI Universiti: Naib Canselor

RABU, 12 OKTOBER – Naib Canselor Universiti Malaysia Sabah (UMS), Prof. Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah menyarankan agar pengurusan kewangan universiti dapat memfokuskan kepada perbelanjaan yang memberi impak kepada Petunjuk Prestasi Utama (KPI) universiti.

Jelasnya, dalam keadaan ekonomi negara yang kurang stabil, universiti harus bersedia dengan  kemungkinan besar pemotongan bajet atau waran sekatan yang akan dibuat walaupun pihak Kementerian Pendidikan Tinggi telah menjanjikan  batas geran peruntukan mengurus sebanyak RM323 juta kepada UMS.

“Anggaran Belanja Mengurus UMS bagi tahun 2016 yang diluluskan oleh Mesyuarat Lembaga Pengarah Universiti (LPU) adalah sebanyak RM415 juta.

“Walaupun  begitu, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) hanya meluluskan geran kerajaan sejumlah RM315.9 juta, dan daripada jumlah tersebut sebanyak 11% bersamaan RM39.7 juta pemotongan bajet atau waran sekatan telah dilakukan.

“Ini bermakna untuk tahun 2016 kita telah menggunakan RM99 juta sumber dalaman yang sebahagian besar terdiri daripada yuran pengajian bagi menampung keperluan perbelanjaan mengurus.

“Justeru, pengurusan perbelanjaan universiti haruslah ke arah membantu meningkatkan mutu pengajaran dan pembelajaran (P&P) serta penerbitan dan penyelidikan, dan perbelanjaan yang tidak berkaitan serta tidak menyumbang kepada kecemerlangan Universiti khususnya fakulti perlu dikurangkan,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam teks ucapan perasmian Bengkel Penyediaan Agihan Perbelanjaan Mengurus UMS Bagi Tahun 2017 yang disampaikan oleh Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa) UMS, Prof. Dr. D Kamarudin D Mudin di Galeri Majlis, pagi tadi.

Menurutnya lagi, UMS sememangnya menitikberatkan kepada perbelanjaan berhemat dan value for money seperti yang telah ditetapkan dalam Pekeliling Perbendaharaan Bil. 3.2/2014 Garis Panduan Perbelanjaan Secara Berhemat Bagi Mengawal Perbelanjaan Awam.

“Kita telah melihat hasil yang positif daripada langkah- langkah penjimatan yang telah kita lakukan sejak tahun 2014.

“Kini kita perlu melangkah ke satu Fasa yang baharu iaitu penekanan terhadap penjanaan hasil Universiti melalui mempergiatkan lagi penjanaan peringkat JFPIU dan merealisasikan kaedah- kaedah penjanaan baharu seperti memperluaskan aktiviti alumni,  wakaf dan endowment, serta usaha sama industri ke arah kelestarian kewangan,” ujar beliau.

Pada majlis tersebut, Pemangku Bendahari, Zallifah Shadan turut menyampaikan taklimat ringkas yang menyentuh pencapaian prestasi perbelanjaan bagi setiap jabatan, serta cadangan menampung defisit bajet yang akan datang.

Lebih 30 kakitangan terdiri daripada ketua-ketua jabatan dan pegawai-pegawai menghadiri bengkel yang berlangsung sehingga esok.

Foto: Suzeanywati Gasinin