Galeri Azman Hashim UMS, Mercu Tanda Ikonik Universiti Akan Dibina Awal Tahun Depan

KHAMIS, 13 OKTOBER – Pembinaan Galeri Azman Hashim UMS, sebuah lagi mercu tanda ikonik di kampus Universiti Malaysia Sabah (UMS) akan dimulakan awal tahun depan.

Perkara ini dinyatakan dalam satu pertemuan antara wakil Yayasan Tan Sri Azman Hashim, Mohd Fadzil Abd Hamid yang juga merupakan Pengurus Besar Kanan AmCorp, dengan Naib Canselor Universiti Malaysia Sabah (UMS), Prof. Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah baru-baru ini.

Mohd Fadzil turut menyampaikan taklimat tentang pembinaan Galeri Azman Hashim UMS yang telah diumumkan secara rasmi dalam siri Syarahan Kinabalu bersama Tan Sri Azman Hashim, dan majlis pecah tanah yang berlangsung pada 7 Oktober tahun lalu.

Perbincangan yang diadakan di HoteLab, Fakulti Perniagaan, Ekonomi dan Perakaunan (FPEP) turut dihadiri oleh Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Profesor Dr. Shahril Yusof; Dekan Fakulti Kemanusiaan, Seni dan Warisan, Profesor Dr. Ismail Ibrahim, dan Dekan FPEP, Profesor Madya Dr. Raman Noordin.

Ditaja sepenuhnya oleh Yayasan Azman Hashim, pembinaan projek galeri berjumlah RM15 juta itu akan bermula awal tahun depan dan akan mengambil masa selama 18 bulan untuk disiapkan.

Galeri Azman Hashim UMS bakal dibina menghadap Teluk Likas dengan pemandangan panorama Kota Kinabalu.  Bangunan ini juga mempunyai struktur bulat dan ruang pameran tertutup dan terbuka serta berkoridor.  Bilik seminar dan ruang konservatori turut dibina di tingkat atas galeri.

Sumber: Sarlona Gindug, FPEP