Direktori |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

ARKIB

Gamifikasi Mampu Tingkat Kualiti Aktiviti Pengajaran Dan Pembelajaran

JUMAAT, 14 OKTOBER – Pendekatan Gamifikasi yang menerapkan budaya kreativiti dan inovasi dalam pengajaran mampu menjadikan aktiviti pengajaran dan pembelajaran (P&P) menjadi lebih menarik dan interaktif, sekali gus meningkatkan kualiti terhadap kaedah P&P tersebut.

Naib Canselor Universiti Malaysia Sabah (UMS), Prof. Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah berkata pendekatan dalam P&P haruslah melangkah seiring dengan perkembangan teknologi masa kini, justeru kaedah gamifikasi dalam pendidikan mampu memberi nafas baru dalam aktiviti P&P antara warga pendidik dan pelajar.

“Gamifikasi dalam pendidikan merupakan pembelajaran berasaskan permainan yang memperkenalkan pendekatan P&P yang bersifat kreatif dan inovatif kepada guru, pensyarah dan ahli akademik.

“Pendekatan gamifikasi yang menggunakan elemen permainan ini juga difahamkan untuk merangsang dan memberi motivasi kepada pengamalnya agar dapat mengintegrasikan pengajaran dalam bentuk permainan dan pendidikan,” katanya dalam teks ucapan perasmian Bengkel Gamifikasi Untuk Pendidikan Tinggi yang disampaikan oleh Timbalan Dekan Fakulti Kemanusiaan, Seni dan Warisan (FKSW), Prof. Madya Dr. Susan Sim Chee Cheang di Auditorium Jabatan Teknologi Maklumat dan Komunikasi baru-baru ini.

Beliau menambah, bengkel anjuran FKSW itu diharap mampu menjadi platform untuk membangunkan portal berasaskan permainan atau aplikasi yang bakal memberi pembaharuan kepada aktiviti P&P bagi setiap kursus di UMS.

“Kita boleh membangunkan dan menawarkan kursus sarjana muda, mereka cipta media digital dan mewujudkan pengajaran secara dalam talian bagi memudahkan dan menyebar ilmu pengetahuan secara kreatif dan interaktif,” ujar beliau.

Bengkel selama dua hari itu dibimbing oleh Pengarah Pusat Akses Pembelajaran Terbuka Global, Teknologi Imersif Dan Jaminan Kualiti, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), Prof. Dr. Rozhan M. Idrus; dan Pengarah Makmal Penyelidikan Pendidikan, Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Prof. Madya Dr Tan Wee Hoe.


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin  

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36