PIUMS anjur Program Ziarah Ukhwah Fillah di Kampung Giling Laut

SELASA, 18 OKTOBER – Pusat Islam Universiti Malaysia Sabah (PIUMS) menganjurkan Program Ziarah Fillah di Surau Al Hidayah Kampung Giling Laut Tuaran baru-baru ini.

Menurut Pengarah PIUMS, Dr. Mohd. Suhaimi Taat, program itu antara lain bertujuan menyampaikan ilmu dan amalan agama kepada masyarakat sekali gus memperbaiki pelaksanaan ibadah solat yang menepati hukum dan sunnah.

“Selain diisi dengan Kursus Tahsin Solat dan Pengurusan Jenazah, program tersebut dapat mengeratkan lagi jalinan silaturhim antara pihak UMS dengan masyarakat setempat,” katanya ketika berucap merasmikan program itu.

Dr. Suhaimi turut menyuarakan  harapan agar lebih ramai yang akan datang solat berjemaah di surau  berkenaan dan sentiasa mengimarahkan majlis-majlis ilmu pada masa akan datang.

“Pusat Islam UMS sentiasa bersedia berkongsi ilmu kepada masyarakat di kampung ini pada bila-bila masa sesuai yang diperlukan,” tambahnya.

Hadir sama, Pengerusi Surau Al Hidayah, Muslin Jaim.

Berlangsung selama sehari, hampir 90 penduduk Kampung Giling Laut  bersama staf UMS telah mengambil bahagian dalam program tersebut.

Sumber: Pusat Islam, Universiti Malaysia Sabah