Pemilihan Majlis Perwakilan Pelajar UMS Berjalan Lancar

KHAMIS, 20 OKTOBER – Proses pembuangan undi Pemilihan Majlis Perwakilan Pelajar (PMPP) Universiti Malaysia Sabah (UMS) yang dijalankan serentak di Kota Kinabalu, Labuan dan Sandakan berjalan lancar, kelmarin.

Proses pengundian yang bermula seawal pukul 9.00 pagi sehingga 7.00 petang menyaksikan seramai 16 calon bertanding merebut tujuh Kerusi Umum yang dipertandingkan di Kampus Induk.

Manakala, empat calon bertanding untuk dua Kerusi Umum di UMS Kampus Antarabangsa Labuan (KAL) dan dua calon untuk satu kerusi di Sandakan.

Pelajar Fakulti Psikologi dan Pendidikan (FPP), Nur Adilah Ismail mendahului senarai calon apabila berjaya meraih undian terbanyak dengan jumlah 3,831 undi.

Ia disusuli oleh dua calon lelaki yang mengekori rapat jejak beliau dengan jumlah undian yang memberangsangkan. Mereka ialah Wan Mahussin Wan Zain (3,751) dan Mohd. Johari Mohd. Shafuwan (3,738).

Empat Kerusi Umum selebihnya dimenangi Lim Way Yang (3,346), Mohd. Afi Haziq Sapili (3,286), Muhammad Naqueeb Abdul Rahman (3,223) dan Nur Syabira Anis Mohd. Rodzi (2,810).

Dua Kerusi umum UMSKAL pula disandang Mohd. Fadzil Mohd. Arfah dan Husna ‘Izzati Abdullah, manakala Kerusi Umum Kampus Cawangan Sandakan menjadi milik Nur Hidayahtul Ain Anuar.

Bagi Kerusi Fakulti, sebanyak 22 kerusi dipertandingkan dengan setiap fakulti termasuk Pusat Pengajian Pascasiswazah memperuntukkan dua kerusi.

Pengumuman keputusan telah disempurnakan Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) UMS, Prof. Madya Dr. Ismail Ali di Auditorium Perpustakaan UMS.

Beliau turut mengumumkan peningkatan peratusan pelajar yang turun mengundi iaitu 57.1% berbanding 38% pada tahun lalu.

Turut hadir, Pengerusi Jawatankuasa Pelaksana PMPP sesi 2016/2017, Prof. Dr. Rasid Mail dan Ketua Jabatan Hal Ehwal Pelajar, Azmi Jumat.