MPP Pikul Tanggungjawab Jaga Nama Baik Universiti : Naib Canselor

JUMAAT, 21 OKTOBER - Naib Canselor Universiti Malaysia Sabah (UMS), Profesor Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah mengingatkan barisan pewakilan pelajar UMS agar menjalankan amanah yang diberikan dengan telus dan penuh dedikasi.

Menurut beliau pemilihan Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) sesi 2016/2017 yang berjalan dengan sistem pengundian yang sihat harus memastikan isu-isu dan perkara-perkara yang berhubung kait dengan kebajikan pelajar dan hal ehwal semasa dapat diketengahkan dan diselesaikan dengan baik.

“Ahli MPP memikul tanggungjawab untuk memelihara citra dan nama baik UMS, sekaligus mengangkat prestij UMS sebagai sebuah universiti awam terbaik. Justeru, tanggungjawab anda bukan sahaja berfokus kepada pelajar, bahkan anda adalah duta kepada universiti,” ujarnya.

Beliau berkata demikian pada majlis penyerahan watikah pelantikan MPP sesi 2016/2017, kelmarin.

Profesor Datuk Dr. Harun turut menasihatkan barisan MPP untuk mengemukakan cadangan-cadangan yang rasional dan praktikal agar dapat diperhalusi dan dipertimbangkan oleh pihak pengurusan universiti.

MPP 2016/2017 menampilkan Mohd Afi Haziq Sapili dipilih sebagai Presiden, manakala Wan Mahussin Wan Zain dipilih sebagai Timbalan Presiden.

Selain itu, Nur Adilah Ismail dipilih menyandang jawatan Setiausaha, manakala Lim Way Yang menyandang jawatan Bendahari.