Jelajah KPT Soaring Upwards Bergema di UMS

ISNIN, 24 OKTOBER - Hampir 1500 hadirin memenuhi Dewan Kuliah Pusat ke-2 Universiti Malaysia Sabah (UMS) bersempena program Soaring Upwards : Let’s Talk Higher Education Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) yang diadakan baru-baru ini.

Program yang dihoskan oleh Menteri KPT, Dato’ Seri Idris Jusoh itu merupakan signature programme KPT yang menjadi saluran hebahan utama bagi menyebar luas maklumat pendidikan tinggi Malaysia serta kejayaan-kejayaan yang telah dicapai di peringkat nasional dan antarabangsa.

Program Soaring Upwards : Let’s Talk Higher Education merupakan kesinambungan Program Jelajah KPT : Soaring Upwards yang telah diadakan dengan jayanya pada Januari hingga April 2016.

Selaras juga dengan hasrat KPT untuk membangunkan golongan belia dengan kepercayaan bahawa belia berpendidikan dapat memacu pembangunan negara, program tersebut memberi fokus kepada golongan berkenaan daripada institusi pendidikan, pusat latihan kemahiran, agensi kerajaan, swasta, badan bukan kerajaan (NGO) dan persatuan serta pertubuhan di negara ini.

Empat orang ikon yang dijemput khas untuk berkongsi kejayaan mereka pada program tersebut ialah, Pengarah Urusan Wan Nazri & Partners, Ketua Jurutera Struktur Abraj al-Bait (Menara Jam Mekah), Wan Nazri Wan Aria; Atlet Lompat Tinggi Negara, Nauraj Singh Randhwa; Atlet Gimnastik Negara, Farah Ann Abdul Hadi; dan Pengacara Astro Awani (Alumni UMS), Hilal Azmi.

Program tersebut turut dihadiri oleh Timbalan Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Dr. Mary Yap Kain Ching, Ketua Pegawai Eksekutif Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) Dato’ Prof. Dr. Rujhan Mustafa dan Naib Canselor UMS, Profesor Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah bersama Pegawai-pegawai Utama serta Kanan Universiti.

Foto: Suzeanywati Gasinin