50 Kakitangan UMS Sertai Bengkel MPK

JUMAAT, 28 OKTOBER - Seramai 50 peserta daripada kalangan pegawai dan pembantu tadbir fail dan rekod menyertai Bengkel Manual Prosedur Kerja (MPK) di Galeri Majlis, Bangunan Canselori baru-baru ini.

Majlis tersebut turut dihadiri Pendaftar UMS, No’man Datuk Hj Ahmad yang sekali gus merasmikan majlis berkenaan.

Dalam ucapannya beliau merakamkan setinggi-tinggi ucapan tahniah kepada kluster dan ahli jawatankuasa lain yang telah menganjurkan bengkel itu dan berharap objektif dan sasaran universiti dalam penyeragaman standard MPK di semua JFPIU tercapai pada 2017.

“Fokus utama bengkel ini juga adalah untuk memberi kefahaman kepada peserta mengenai konsep dan standard yang digunapakai dalam MPK iaitu sebagai sebuah dokumen rujukan di peringkat JFPIU masing-masing, yang mengandungi fungsi dan objektif rasmi organisasi serta prosedur-prosedur yang jelas dalam melaksanakan tiap-tiap aktiviti yang telah dirancang sekali gus beroperasi dengan cekap dan berkesan,” katanya

Dalam pada itu Ketua Kluster, Hasmi Hashim ketika ditemui berkata penganjuran bengkel itu merupakan kesinambungan daripada Taklimat MKPFM yang telah diadakan sebelum ini.

“Ini merupakan medium perkongsian dan perbincangan antara kakitangan UMS dan wakil MAMPU dalam melaksanakan satu templat MPK yang standard dan digunapakai di semua JFPIU bagi mencapai sasaran keseragaman MPK pada 2017 nanti,” katanya

Bengkel tersebut telah dijayakan Timbalan Pengarah MAMPU Sabah, Zellina Abd. Rahman selaku penceramah jemputan.

Sumber : Kenny Uwai (FSSA)