Kerjasama UMS Dengan Agensi Kerajaan Dan Swasta Mampu Bangun Industri Pertanian Di Sabah

ISNIN, 31 OKTOBER – Kerjasama erat antara Universiti Malaysia Sabah (UMS) dengan agensi kerajaan dan swasta akan memberikan sumbangan besar kepada industri pertanian.

Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Panglima Musa Aman berkata, beberapa perjanjian dimeterai sebelum ini antara UMS dan agensi seperti Felda Global Venture Berhad (FGV) dan Hafiz Farm Sdn Bhd mampu memberi manfaat terhadap industri pertanian di negeri ini.

“Kerjasama sebegini adalah sejajar dengan usaha untuk membantu kerajaan negeri membangunkan industri berasaskan pertanian di Sabah,” katanya ketika merasmikan Karnival Tani sempena Ulang Tahun ke-10 Fakulti Pertnian Lestari (FPL) UMS Sandakan di kampus FPL baru-baru ini.

Menurutnya lagi, di UMS terdapat institusi dan pusat yang memainkan peranan utama khususnya penyelidikan dalam bidang pertanian.

“Pusat Penyelidikan Kelapa Sawit (SPOR) yang beroperasi di UMS misalnya amat sesuai dengan aktiviti utama pertanian di Sandakan iaitu penanaman kelapa sawit.

“Sudah tentu hasil penemuan terkini seperti penemuan baka baru dan cara mengatasi masalah serangan kumbang badak umpamanya akan dapat membantu para petani di negeri ini,” katanya.

Sementara itu, Naib Canselor UMS Prof. Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah berkata penyelidik UMS sentiasa berusaha mencari teknik dan inovasi terbaharu untuk meningkatkan produktiviti bidang pertanian, penternakan dan makanan.

Terbaru, katanya, penyelidik UMS berjaya menghasilkan penemuan nenas kultur tisu dan pembiakbakaan ketam bakau.

“Ini akan memberikan manfaat kepada petani dan nelayan di Sabah khususnya, dan seterusnya membantu meningkatkan sumber makanan,” ujar beliau.

Turut hadir pada majlis itu Pengerusi Lembaga Pengarah UMS Tun Zaki Tun Azmi, Pembantu Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Sabah Datuk Zakaria Edris,Presiden Majlis Perbandaran Sandakan Datuk Ir. James Wong, Ahli Perlimen Libaran Datuk Juslie Ajirol, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sekong Datuk Samsudin Yahya, ADUN Sukau Datuk Saddi Abdul Rahman, dan Dekan FPL Prof. Dr. Wan Mohamad Wan Othman.