105 Kertas Kerja Dibentang pada Seminar Antarabangsa Warisan

RABU, 2 NOVEMBER - Sebanyak 105 kertas kerja dibentangkan pada Seminar Antarabangsa Warisan dan Foklor Nusantara yang dianjurkan Unit Penyelidikan Warisan Borneo Universiti Malaysia Sabah (UMS) baru-baru ini.

Menurut Naib Canselor UMS, Prof Datuk Dr. Mohd. Harun Abdullah seminar itu merupakan wahana bagi penerokaan tentang bagaimana masyarakat mencipta, memanfaat dan membuat rekontruksi sejarah dan warisan tanpa meminggirkan peranan identiti.

“Ia juga adalah refleksi tentang bagaimana aspek warisan berupaya menyumbang kepada kualiti kehidupan dan pembangunan mapan,” katanya dalam teks ucapan perasmian yang disampaikan Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal pelajar dan Alumni) UMS, Prof. Madya Dr. Ismail Ali.

Datuk Harun berkata, meraikan kesatuan dalam keragaman adalah sesuatu yang penting kerana hakikatnya segala sesuatu yang diciptakan Tuhan itu adalah simbiosis sifatnya.

“Semuanya saling bergantungan dan saling melengkapi. Harapan saya, semoga perkongsian dan diskusi ilmu ini kelak berupaya menterjemah penemuan kajian kepada penyelesaian masalah yang praktikal dan seterusnya menyumbang kepada kesejahteraan manusia,” katanya.

Hadir sama Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa), Prof. Dr. D Kamarudin D Mudin; Dekan Fakulti Kemanusiaan, Seni dan Warisan, Prof. Dr Ismail Ibrahim; dan Pengerusi Seminar Antarabangsa Warisan dan Foklor Nusantara, Prof. Madya Dr. Low Kok On.

Seminar selama dua hari itu dianjurkan dengan kerjasama Persatuan Foklor Malaysia dan Sekretariat Kearifan Tempatan, Universiti Sains Malaysia.