Hampir 500 Hadir Syarahan Pengerusi SUHAKAM

KHAMIS, 3 NOVEMBER - Hampir  500 kakitangan dan pelajar Universiti Malaysia Sabah (UMS) membanjiri Dewan Resital UMS bagi mendengar siri Syarahan Kinabalu 2016 daripada Pengerusi Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (SUHAKAM), Tan Sri Razali Ismail.

Berlangsung pagi tadi, syarahan anjuran Fakulti Kemanusiaan, Seni dan Warisan (FKSW) turut dihadiri  oleh Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa), Prof. Dr. D Kamarudin D Mudin dan Dekan FKSW, Prof. Dr. Ismail Ibrahim.

Dalam syarahannya, Tan Sri Razali berkata, setiap orang perlu mempunyai sifat hormat menghormati yang tinggi dalam kalangan diri masing-masing.

“Kita perlu memahami dan menghormati hidup dalam kepelbagaian termasuk menghormati  golongan minoriti. Saya ingin mengambil contoh negara seperti Jepun yang begitu tinggi sahsiah jati diri terutama dalam mengamalkan budaya seumpama ini.

“Penduduk di Sabah rasanya arif tentang perkara ini kerana masyarakat disini lebih memahami hak-hak asasi manusia,” katanya.

Majlis itu turut dihadiri Pengerusi Majlis Profesor UMS, Prof. Dato’ Mohd. Hamdan Haji Adnan.

Foto:  Suzeanywati Gasinin