Naib Canselor Rasmi Rumah Imam dan Bilal PIUMS

JUMAAT, 4 NOVEMBER – Naib Canselor Universiti Malaysia Sabah (UMS), Prof. Datuk Dr. Mohd. Harun Abdullah menyempurnakan majlis perasmian serta penyerahan kunci Rumah Imam dan Bilal semalam.

Dalam ucapannya beliau mengharapkan agar rumah itu memudahkan petugas masjid melaksanakan tugas mereka dengan lebih cekap dan berkesan khususnya pada waktu malam dan hujung minggu seperti solat fardhu dan pengajian ilmu.

“Saya juga ingin mengucapkan syabas dan tahniah kepada semua pihak yang terlibat khususnya kepada Jabatan Pembangunan dan Penyelenggaraan (JPP) kerana sentiasa memantau perkembangan projek yang berjaya disiapkan hanya dalam tempoh lima bulan berbanding jangkaan selama tujuh bulan,” katanya.

Datuk Harun turut merakamkan penghargaan kepada Jabatan Bendahari, PIUMS dan kontraktor Mega Urus Enterprise atas penglibatan dalam menjayakan pembinaan rumah berkenaan.

Sementara itu, Pengarah Pusat Islam UMS (PIUMS), Dr. Muhamad Suhaimi Taat melahirkan rasa berterima kasih kepada pihak pengurusan UMS sambil menyifatkan rumah itu memberi manfaat besar dan membolehkan kakitangannya nanti mudah menjalankan aktiviti pengimarahan masjid pada bila-bila masa diperlukan.

“Mereka akan bertanggungjawab dalam tugas-tugas sebagai Imam dan Bilal serta memantau aktiviti di masjid yang melibatkan kakitangan dan pelajar UMS serta masyarakat setempat,” katanya.

Untuk rekod, pihak pengurusan UMS telah memperuntukkan sebanyak RM599,430 bagi membina tiga unit rumah yang akan didiami tiga kakitangan PIUMS, iaitu Yusri Sumin, Nazry Petir dan Ainah Ramlan Angusa.

Turut hadir pada majlis itu, Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Prof. Madya Dr. Ismail Ali.