Kanak-kanak Cilik Jayakan Pertandingan Deklamasi Sajak

KHAMIS, 10 NOVEMBER - Program Daycare Pusat Minda Lestari (PML) dengan kerjasama Perpustakaan Universiti Malaysia Sabah telah menganjurkan Pertandingan Deklamasi Sajak baru-baru ini.

Bertempat di Bilik Koleksi Kanak-kanak Perpustakaan UMS, pertandingan ini antara lain bertujuan memupuk keyakinan diri murid berinteraksi di hadapan orang ramai.

Pertandingan sebegini juga mampu memupuk kesan positif terhadap perkembangan kanak-kanak terutamanya sosio emosi, daya intelek dan nilai keberanian ke arah perkembangan minda yang holistik.

Pertandingan tersebut terbahagi kepada tiga kategori iaitu peringkat 6 tahun, 5 tahun dan 4 tahun. Pertandingan ini telah diadili oleh Abdullah Bin Sabudin, Ketua Pembantu Perpustakaan dan Siti Khatizah Naimah Abd Rashid, Pembantu Pustakawan. Kriteria penilaian mengambil kira lontaran suara, penghayatan, kelancaran sebutan/kejelasan/intonasi dan gaya serta kreativiti persembahan.

Bagi kategori 6 tahun, johan disandang oleh Nur Adriana Arischa Ardiansyah dengan sajak bertajuk “Mama Mutiara Hati”, manakala Nurul Hannan Damme muncul naib johan dengan “Guru.

Muhemmed Ilhan El Ghazi Bin Muhammad Zuhri yang mendeklamasikan sajak “Negaraku” pula muncul johan bagi kategori 5 tahun, sementara naib johan dan tempat ketiga masing-masing dimenangi Daniella Aleesya Binti Dzulkifli yang mempersembahkan sajak “Mak” dan Nur Aina Natasyah Ardiansyah dengan sajak “Tanggal 31”

Kategori 4 tahun pula menyaksikan Muhammad Al Khwarizmi Mohd Rizal muncul johan dengan sajak “Hormat”. Naib johan dan tempat ketiga masing-masing dimenangi Nur Qayla Aleesya Ahmad Saprawan dengan sajak “Esok” dan Muhammad Amjad Hakim Kamal dengan sajak “Emak”.

Sumber: Pusat Minda Lestari