Kerajaan Negeri Terengganu Rai PERMATA Sabah

ISNIN, 14 NOVEMBER – Seramai kira-kira 200 pelajar yang belajar di institusi pengajian tinggi awam (IPTA) di Sabah diraikan pada majlis makan malam Persatuan Mahasiswa Anak Terengganu (PERMATA) bersama kepimpinan kerajaan negeri Terengganu di sebuah hotel di 1Borneo Hypermall baru-baru ini.

Majlis yang diserikan dengan kehadiran Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Sains, Teknologi dan Transformasi kerajaan negeri Terengganu, YB Haji Bazlan bin Abd. Rahman dianjurkan oleh PERMATA Universiti Malaysia Sabah (UMS).

Menurut Haji Bazlan, majlis yang dianjurkan ini bertujuan mengeratkan hubungan antara kerajaan negeri dengan pelajar IPTA yang berasal dari Terengganu supaya kemesraan dapat dijalin dengan lebih erat.

“Pelajar adalah aset penting kepada kerajaan negeri kerana merekalah yang akan mengisi jawatan-jawatan penting dan menerajui kepimpinan negeri pada suatu masa nanti,” katanya yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Rakit.

Pada majlis itu, pelajar UMS yang mendapat gred CGPA 3.5 dan ke atas telah dihadiahkan sumbangan berupa wang tunai bagi pencapaian cemerlang mereka.

Selain itu, sebanyak 43 hadiah cabutan bertuah yang terdiri daripada barangan elektrik dan gajet elektronik disediakan bagi menghargai pelajar PERMATA UMS.

Turut hadir ke majlis itu, Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni UMS, Prof. Madya Dr Ismail Ali, Pengarah Yayasan Terengganu, Haji Mohamad bin Sulong dan Penasihat PERMATA UMS, Ir. Dr. Ahmad Mukifza Harun.