UMS Tandatangani Perjanjian Penyelidikan Bersama Adabi

ISNIN, 21 NOVEMBER – Universiti Malaysia Sabah (UMS) telah menandatangani dokumen perjanjian bersama Adabi Consumer Industries Sdn. Bhd. (ACISB) dalam satu majlis yang berlangsung di Bilik Mesyuarat Lembaga Eksekutif, UMS pagi tadi.

Perjanjian tersebut ditandatangani oleh Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah yang mewakili UMS, dan Presiden ACISB, Adrian Roslan.

Perjanjian tersebut adalah bagi memeterai penjualan formulasi makanan ikan laut  serta jalinan kerjasama pengkomersilan di antara kedua-dua pihak.

Melalui perjanjian tersebut, UMS akan menjual formulasi makanan ikan laut, iaitu Garoupa-1 dan Garoupa-2 dengan jumlah RM30,000 bagi kedua-dua formulasi tersebut.

UMS juga akan melaksanakan proses pemindahan teknologi dalam tempoh 6 bulan, selain penyelidik UMS akan dilantik sebagai perunding teknikal (biologi) dalam proses skala naik formulasi, dan produk makanan ikan tersebut akan dipasarkan melalui rangkaian pengedaran di Malaysia dan negara-negara jiran.

Dalam pada itu, Datuk Harun berkata kerjasama ini adalah selari dengan strategi jangka panjang UMS dalam menjana pendapatan universiti.

“IPMB sememangnya mempunyai banyak prospek bagi ruang kerjasama, khususnya penyelidikan akuakultur dan marin.

“Saya percaya perjanjian pada hari ini akan memacu lebih banyak penyelidikan dan perjanjian kerjasama yang bakal dimeterai UMS bersama agensi-agensi luar pada masa akan datang,” ujar beliau.

Hadir sama pada sesi menandatangani dokumen perjanjian tersebut Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) UMS, Prof. Dr. Shahril Yusof, Ketua Bahagian Penyelidikan dan Pembangunan ACISB, Hisamudin Abd Wahid, dan Pengarah Institut Penyelidikan Marin Borneo (IPMB), Prof. Dr. Rossita Shapawi.