Kumpulan Pelajar Kursus Pengurusan Organisasi Pelajar Dekati Penghuni Rumah Kebajikan

RABU, 23 NOVEMBER 2016 – Seramai 79 pelajar dari kursus kokurikulum Pengurusan Organisasi Pelajar  seksyen 4 dan 7, telah menjalankan Program ‘UMS Spread The Love, Sejenak bersama, Selama Terasa’ yang diadakan di Rumah Putera Harapan, Ranau.

Program ‘UMS SPREAD THE LOVE’ tersebut merupakan usaha ahli kumpulan Kursus Kokurikulum Organisasi Pelajar Seksyen 4 dan 7 untuk memupuk sifat prihatin dan kasih sayang antara pelajar dan masyarakat khususnya penghuni Rumah Putera Harapan.

Beberapa aktiviti telah dijalankan semasa berada di Rumah Putera Harapan, antaranya aktiviti gotong royong di sekitar Rumah Putera Harapan, masjid dan sekolah rendah yang berdekatan, aktiviti senamrobik, sukaneka, program motivasi dan perkongsian ilmu.

Selain itu juga, terdapat aktiviti memasak serta penyerahan sumbangan daripada pihak UMS kepada pihak Rumah Putera Harapan.

Rumah Putera Harapan merupakan sebuah rumah perlindungan anak-anak yatim dan kanak-kanak terbiar di negeri Sabah khususnya di daerah Ranau.

Rumah Putera Harapan telah diasaskan oleh badan bukan kerajaan (NGO) Islam dan telah dibuka pada 12 Julai 2008.

Menurut pensyarah kursus Pengurusan Organisasi Pelajar, Mohd Hilmey Saili, diharap penganjuran program seumpamanya dapat memberi kesedaran kepada pelajar agar sentiasa bersyukur, peka, prihatin dan saling bantu–membantu antara satu sama lain.

Turut mengiringi rombongan pelajar ke program tersebut, seorang lagi pensyarah kursus, Muhammad Jumrat Minsun.