“Let’s Explore SIA” Beri Kesedaran kepada Pelajar FKSW

SELASA, 6 DISEMBER – Satu Pertandingan Pameran Poster Penilaian Impak Sosial (SIA) diadakan di Lobi, Blok Sains Sosial, Fakulti Kemanusiaan, Seni dan Warisan (FKSW), kelmarin.

Pensyarah SIA,  Dr. Gaim James Lunkapis berkata, sebanyak 13 kumpulan terdiri daripada pelajar tahun akhir di bawah subjek Penilaian Impak Sosial menyertai pertandingan tersebut yang membincangkan isu-isu semasa di peringkat global dengan mengaplikasikan ilmu SIA.

“Antara objektif pertandingan ini adalah sebagai medan perkongsian ilmu pengetahuan bagi pelajar-pelajar SIA dengan orang ramai, rakan pelajar dan pensyarah tentang peri pentingnya SIA pada abad ke-21 ini,” katanya.

Menurut beliau, SIA merupakan satu laporan dan perancangan yang penting dalam memastikan hasil dan keputusan berkaitan pembangunan mengambil kira impak sosial terhadap komuniti dan individu agar hak asasi manusia terjamin.

“Ini juga secara tidak langsung menambah kebolehpasaran graduan kita,” tambah Dr. Gaim.

Acara pelbagai disiplin ini turut mendapat sambutan baik daripada pelajar dan juri program lain seperti Antropologi dan Sosiologi, Geografi dan Komunikasi.

Kumpulan 11 yang diwakili oleh Ennie Yap, Erwina Nuar, Shandra Paulus, Jessica Salapan dan Betty Pius dinobatkan sebagai juara pertandingan, manakala Kumpulan 8 dan Kumpulan 10 masing-masing berada di tempat kedua dan ketiga. - FL

Sumber: Saravanan Sundara Sakaran, HA18 Geografi, FKSW