Penerbit UMS Terima Anugerah Industri Buku 2016

KHAMIS, 15 DISEMBER - Penerbit UMS sekali lagi mengharumkan nama Universiti Malaysia Sabah (UMS) di Anugerah Buku Negara 2016 apabila dipilih sebagai penerima Anugerah Industri Buku bagi kategori Buku Perhutanan Terbaik.

Anugerah itu dimenangi melalui buku bertajuk “Wood Species of Sabah: Illustrated Guide” yang ditulis oleh Dr. Liew Kang Chiang, Shirley M. Bakansing dan Azli Sulid dari Fakulti Sains dan Sumber Alam (FSSA).

Pemilihan dibuat oleh Panel Penilai Profesional Anugerah Buku Negara yang dipengerusikan mantan Ketua 1, Gabungan Persatuan Penulis Nasional (GAPENA), Tan Sri Profesor Dr. Abdul Latif Abu Bakar.

Anugerah Buku Negara dianjurkan oleh Yayasan Pembangunan Buku Negara, sebuah organisasi bukan kerajaan (NGO) yang ditubuhkan selaras dengan hasrat kerajaan untuk mengembangkan lagi budaya membaca supaya seluruh masyarakat Malaysia sentiasa mendepani maklumat, ilmu dan pengetahuan.

Penganjurannya terbuka kepada semua karyawan, penerbit dan penggiat industri buku untuk diberi pengiktirafan dan insentif sewajarnya.

Majlis penyampaian anugerah telah disempurnakan oleh Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Dato’ Sri Haji Tajuddin Abddul Rahman di Dewan Tun Hussien Onn, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Kuala Lumpur pada Rabu.

Majlis Anugerah Buku itu diadakan  bersempena dengan Ekspo Buku 1Malaysia pada 14 - 18 Disember  2016 yang dianjurkan oleh Yayasan Pembangunan Buku Negara dengan kerjasama Universiti Kuala Lumpur, GAPENA, Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) dan Perpustakaan Negara Malaysia.

Sumber: Anicius Justin Adeh, Pegawai Penerbitan, Penerbit UMS