Pendekatan Menyeluruh Tangani Isu Pencerobohan Dan Jenayah Rentas Sempadan Di ESSZONE Dikenal Pasti

SELASA, 20 DISEMBER – Pendekatan secara menyeluruh sedang dikenal pasti melalui Bengkel 4th Pillar Workshop (Security-Defence) Kesban At Sea yang diadakan baru-baru ini bagi memastikan kawasan Zon Selamat Timur Sabah (ESSZONE) terus dipertahankan daripada sebarang ancaman pencerobohan dan jenayah rentas sempadan.

Menteri Belia dan Sukan Sabah, Datuk Tawfiq Abu Bakar Titingan berkata, bengkel usaha sama antara Universiti Malaysia Sabah (UMS), Institut Maritim Malaysia (MIMA) dan Majlsi Keselamatan Negara Cawangan Sabah  itu dijangka akan mengenal pasti pendekatan secara holistik untuk memastikan kawasan Esszone bebas daripada sebarang ancaman yang  menggugat keselamatan kawasan tersebut.

“Pendekatan secara holistik akan dapat mengurangkan insiden jenayah rentas sempadan, dan walaupun usaha membendung insiden jenayah rentas sempadan itu tidak boleh mencapai sifar, tetapi usaha perlu giat diteruskan bagi memastikan pembangunan sektor ekonomi di kawasan itu berjalan baik.

“Diharap peserta yang terdiri daripada pelbagai jabatan dan agensi kerajaan yang terlibat mampu mengenal pasti cara terbaik yang perlu dilakukan agar masyarakat di kawasan Esszone dapat menikmati pembangunan ekonomi biarpun berada di kawasan kawalan keselamatan,” katanya.

Datuk Tawfiq berkata demikian ketika merasmikan bengkel tersebut di Auditorium Pascasiswazah, UMS baru-baru ini.

Menurut beliau lagi, Sabah berdepan insiden pencerobohan pada tahun 2013 serta beberapa insiden jenayah rentas sempadan yang dilakukan oleh rakyat Filipina hingga menyebabkan kawasan pantai timur Sabah diisytiharkan sebagai Esszone.

“Insiden jenayah ini menyebabkan ekonomi di kawasan pantai Timur Sabah terjejas. Oleh itu, dalam melaksanakan kawalan keselamatan, langkah terbaik perlu dilakukan dalam memastikan pembangunan ekonomi terus dilaksanakan demi manfaat masyarakat setempat,” ujar Datuk Tawfiq. a

Bengkel dua hadiri yang dihadiri lebih 100 peserta itu adalah yang kali terakhir bagi bengkel bersiri yang diadakan sejak awal tahun ini.