UMS Tuan Rumah Forum Isu Keselamatan di Sabah

KHAMIS, 22 DISEMBER - Universiti Malaysia Sabah (UMS) dengan kerjasama Majlis Profesor Negara (MPN), Utusan Malaysia dan Radio Televisyen Malaysia (RTM) telah menganjurkan Program Advokasi Ilmuan dengan tajuk ‘Terjaminkah Keselamatan di Sabah?’ bertempat di Dewan Resital UMS hari ini.

Program tersebut yang mula diajurkan pada tahun 2015 kali ini memilih isu keselamatan di Sabah untuk dibincangkan bersama ahli-ahli panel yang terdiri daripada para pakar dalam bidang masing-masing.

Antaranya, pensyarah Ekonomi dan Pengurusan UMS, Profesor Datuk Dr. Kasim Mansur; Dekan Fakulti Pengurusan Awam dan Undang-undang Universiti Utara Malaysia, Profesor Dr. Mohd Kamarulnizam Abdullah dan Komander Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (ESSCOM) Dato’ Wan Abdul Bari Wan Abdul Khalid.

Pada forum tersebut, beberapa isu lain seperti ekonomi dan pelancongan turut dikupas oleh ahli panel memandangan Sabah merupakan sebuah negeri yang sering menjadi tarikan pelancong dari dalam dan luar negera.

Turut hadir, Presiden MPN Profesor Datuk Dr. Raduan Che Rose.

Foto: Musaab Umair