UMS Kutip Dana Bantu Etnik Rohingya Di Myanmar

KHAMIS, 22 DISEMBER – Penderitaan yang dialami oleh etnik Rohingya di Myanmar akibat kekejaman dan penindasan berterusan turut mendapat keprihatinan warga Universiti Malaysia Sabah (UMS).

UMS melalui Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) telah menggerakkan kutipan dana bagi tabung  khas kemanusiaan Rohingya baru-baru ini, dan berjaya mengumpul sebanyak RM12,680 bagi menyalurkan bantuan kepada mangsa penindasan etnik Rohingya.

Kutipan dana tersebut diserahkan oleh wakil MPP UMS kepada Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah dalam satu sesi perjumpaan di Bangunan Canselori, UMS pagi tadi.

Dana tersebut akan diserahkan kepada agensi yang berkaitan bagi membantu meringankan beban etnik Rohingya yang ditindas untuk mendapatkan keperluan seharian seperti makanan, pakaian dan sebagainya.

Hadir sama pada sesi penyerahan tabung khas kemanusiaan Rohingya tersebut Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni ) UMS, Prof. Madya Dr. Ismail Ali, Pendaftar UMS No’man Hj Ahmad, Bendahari UMS Zallifah Shadan,  dan Ketua Jabatan Hal Ehwal pelajar UMS Azmi Jumat.