500 Hadiri Ceramah Pendidikan Tinggi

RABU, 18 JANUARI – Kira-kira 500 kakitangan Universiti Malaysia Sabah (UMS) menghadiri Ceramah Pendidikan Tinggi yang diadakan di Dewan Resital hari ini.

Ceramah yang bertajuk “The Concept of University: Beyond Ranking” disampaikan Pengerusi Lembaga Pengarah Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), Prof. Tan Sri Dzulkifli Abdul Razak.

Dalam ceramahnya beliau telah menceritakan beberapa institusi yang kukuh pada masa yang lalu dan kini melalui corak pentadbiran dan pendidikan yang diamalkan.

Beliau turut menyentuh tentang tokoh-tokoh masa silam dan bagaimana mereka membawa organisasi untuk terus maju ke hadapan sekali gus mengaitkan perkara tersebut dengan hala tuju universiti awam pada masa kini.

Hadir sama pada ceramah itu Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah; Pendaftar, No'man Hj. Ahmad serta Pegawai-pegawai Utama dan Kanan universiti.

Foto: Ernest Berinus