Akuarium dan Muzium Marin UMS Catat 41, 561 Pelawat Sepanjang  2016

KHAMIS, 19 JANUARI – Akuarium dan Muzium Marin Universiti Malaysia Sabah (UMS) mencatatkan 41,561 kehadiran pengunjung  sepanjang tahun 2016.

Menurut kurator muzium, Flora Anne Asalin, jumlah tersebut menunjukkan peningkatan seramai 2,532 pelawat berbanding 39,029 orang pada tahun lalu.

“Daripada jumlah tersebut, 34,044 adalah pelawat warganegara,  5,002 pelawat antarabangsa  dan selebihnya adalah tetamu rasmi universiti, golongan Orang Kurang Upaya (OKU) serta warga UMS sendiri,” katanya dalam satu kenyataan.

Ujar beliau, peningkatan kehadiran pelawat itu juga menunjukkan Akuarium dan Muzium Marin UMS terus menjadi pilihan sebagai salah satu destinasi pelancongan apabila berada di Kota Kinabalu.

“Pihak muzium juga berjaya menjana kewangan sebanyak RM339,040 berbanding RM177,772.49  pada tahun lalu melalui bayaran masuk yang dikenakan kepada setiap pelawat,” tambah Flora lagi.

Muzium yang dikendalikan di bawah Institut Penyelidikan Marin Borneo (IPMB) itu dibuka kepada orang ramai pada setiap hari kecuali Ahad dan cuti umum bermula pukul 9.00 pagi hingga 4.00 petang.

Tiket masuk bagi orang dewasa warganegara Malaysia ialah RM10, manakala kanak-kanak dan pelajar berumur empat hingga 17 tahun serta warga emas hanya dikenakan bayaran RM5.

Bagi pengunjung warganegara asing, tiket masuk ialah RM20 bagi orang dewasa, manakala kanak-kanak, pelajar dan warga emas RM10.