UMS Anjur Seminar Mengenai Pemetaan Sumber Kebudayaan Pelancongan

ISNIN, 23 JANUARI - Universiti Malaysia Sabah (UMS) menganjurkan satu seminar mengenai Pemetaan Sumber Kebudayaan Pelancongan di Fakulti Perniagaan, Ekonomi dan Perakaunan (FPEP) baru-baru ini.

Seminar itu yang dianjurkan oleh Program Pengurusan Pelancongan dan Unit Pembangunan Pelancongan BIMP-EAGA, telah dirasmikan oleh Pengarah Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan (Pejabat Sabah), Ag Ahmad Zaki Abu Bakar.

Ahmad Zaki memuji UMS untuk sentiasa menganjurkan wacana akademik mengenai pelancongan.

"Industri pelancongan sentiasa membangunkan produk dan jejak pelancongan baru untuk menggalakkan lebih ramai pelancong menjelajah kawasan di Sabah serta dapat menyumbang kepada pembangunan tempatan.

"Ini juga akan mengurangkan sedikit tekanan dari kawasan pelancongan massa seperti Kota Kinabalu dan sekitarnya, dengan itu memastikan kemampanan dalam sektor pelancongan di negeri ini," katanya.

Seminar tersebut dikendalikan tiga penceramah jemputan iaitu Dr. Awangku Hassanal Bahar Pengiran Bagul dan Dr. Oliver Valentine Boy dari UMS, serta Dr. Spencer Hedley Mogindol dari Universiti Teknologi Mara (UiTM).

Ceramah mereka meneroka konsep dan kaedah pemetaan sumber kebudayaan, khususnya kaedah Cultural Route Evaluation Model (CREAM), yang akan dilaksanakan oleh sekumpulan penyelidik di Kota Belud dan Kudat pada tahun ini.

Majlis penutupannnya disempurnakan Ketua Unit Pembangunan Pelancongan BIMP-EAGA, Prof. Dr. Jennifer Chan Kim Lian.

Beliau mengucapkan terima kasih atas sokongan daripada semua pihak yang terlibat didalam menganjurkan seminar itu yang dilihat mampu menggalakkan lebih ramai lagi penyelidik untuk menganjurkan wacana akademik pada masa hadapan.

Sumber: Fakulti Perniagaan, Ekonomi dan Perakaunan