Kursus Metodologi Kejurulatihan dan Bakal Pegawai Perkukuh Pengetahuan Kor-Sispa UMS

ISNIN, 23 JANUARI - Seramai 56 pegawai kadet Kor Siswa Siswi Pertahanan Awam (Kor Sispa) Universiti Malaysia (UMS) berjaya mengikuti Kursus Metodologi Kejurulatihan dan Bakal Pegawai yang berakhir pada Sabtu di Dewan Kolej Kediaman Tun Mustapha, UMS.

Pegawai kadet yang terlibat terdiri daripada 31 pelajar tahun tiga dari kampus induk Kota Kinabalu, dan 25 pelajar tahun tiga dari UMS Kampus Antarabangsa Labuan (KAL).

Kursus tersebut bertujuan memastikan pegawai kadet Kor Sispa UMS yang ditauliah mempunyai sijil asas metodologi kejurulatihan bagi menepati syarat pentauliahan.

Di samping itu juga ia bertujuan untuk mempersiapkan pegawai kadet dengan asas-asas kejurulatihan bagi memastikan pegawai kadet ini mempunyai kemahiran yang secukupnya sebelum ditauliah.

Pada kursus tersebut, para pegawai kadet turut diberi pendedahan mengenai peranan dan kepentingan latihan dalam organisasi serta persediaan jurulatih, selain daripada perlu menghadiri ujian teori metodologi dan latihan amali.

Dalam ucapan perasmian, Leftenan Kolonel Bersekutu (PA) Profesor Madya Dr. Norazah berkata, pengisian program berkenaan mempunyai sasaran yang jelas kepada para pegawai kadet Kor-Sispa UMS.

“Kursus ini bagi membentuk sahsiah diri sebagai mahasiswa kental dan berkualiti dengan kemampuan untuk mengaplikasikan ilmu kepegawaian khususnya yang berkaitan seperti Akta Pertahanan Awam, Kaedah Pertahanan Awam serta Etika dan Kepimpinan Pegawai.

Turut hadir, Ketua Jurulatih Kor SISPA UMS, Lt. (PA) Zulfaituri Ramlee, Jurulatih Akademi Latihan Pertahanan Awam Bangi, SM (PA) Hilmi Husmam serta jurulatih-jurulatih Kor SISPA UMS.