PIUMS anjur Bicara Ilmu Bersama Joannes Lukas

RABU, 1 FEBRUARI – Seramai 30  peserta  menghadiri program bicara ilmu sesi pertama yang dianjurkan oleh Pusat Islam Universiti Malaysia Sabah (PIUMS) di Masjid UMS hari ini.

Bicara Ilmu yang disampaikan Pengurus Hidayah Centre Kota Kinabalu, Joannes Lukas, telah mengupas topik menarik yang bertajuk ‘Manusia Sebaik Ciptaan Allah’.

Pada sesi tersebut, Joannes berkata manusia adalah makhluk ciptaan Allah yang paling mulia selagi mereka memanfaatkan anugerah dan keistimewaan yang diberikan.

“Kelebihan intelek, emosi dan rohani yang ada pada manusia seharusnya dijadikan panduan dalam menjalankan amanah sebagai hamba di muka bumi ini, sesuai dengan misi dan visi ciptaan manusia,” ujarnya.

Tambah beliau, setiap individu harus bijak mengawal diri dengan berpegang kepada ajaran agama agar tidak mudah tunduk dengan hasutan syaitan dan iblis.

“Walau bagaimanapun, meskipun manusia adalah ciptaan sebaik-baik makhluk Tuhan, kita harus sentiasa bersyukur dan tidak bangga diri kerana tiada yang lebih tinggi daripada sifat Allah S.W.T,” katanya.

Dalam pada itu, penyelaras program, Ainah Ramlan Angusa berkata, program yang diadakan pada minggu pertama dan ketiga setiap bulan itu bertujuan meningkatkan ilmu pengetahuan dalam kalangan kakitangan dan pelajar UMS serta masyarakat sekitar.