UMS Jayakan Misi Kemanusian Ke Aceh

KHAMIS, 2 FEBRUARI - Pusat Islam Universiti Malaysia Sabah (UMS) melaksanakan program Misi Kemanusiaan ke Aceh baru-baru ini bersama Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) Zon Sabah dan Majlis Belia Sabah (MBS).

Menurut kenyataan Pusat Islam UMS, misi tersebut bagi menyampaikan sumbangan kepada  tiga masjid yang runtuh akibat gempa bumi berukuran 6.5 skala ritcher yang melanda kota yang dikenali Serambi Mekah itu pada Disember lalu.

Misi tersebut juga turut menyampaikan sumbangan kepada tapak penempatan mangsa gempa yang menyaksikan lebih 100 orang terkorban di samping puluhan ribu yang lain kehilangan tempat tinggal.

Kesemua sumbangan merupakan bantuan daripada orang ramai dalam bentuk kewangan dan makanan melalui kutipan di masjid-masjid sekitar Sabah termasuk Masjid UMS selain sumbangan daripada agensi kerajaan dan swasta.

Ahli-ahli rombongan turut berkesempatan melawat dan memberi bantuan terhadap tiga rumah anak yatim mangsa Tsunami 2004, iaitu Rumah Anak Yatim Dayah Nurul Huda, Rumah Anak Yatim Serambi Melaka dan Rumah Anak Yatim Makanul Ubudiyyah.

Misi kemanusian itu turut melibatkan beberapa agensi agama sebagai tanda menyokong kepada konsep Strategi Lautan Biru Kebangsaan (NBOS).

Turut serta pada misi ini ialah Mufti Kerajaan Negeri Sabah, Sohibus Samahah Datuk Bungsu Aziz Jaafar; Pengarah Pusat Islam UMS, Prof. Madya Dr. Muhamad Suhaimi Taat dan Pengarah YADIM Zon Sabah, Haji Samin Ongki.