Pamerkan Komitmen, Pendaftar Nasihatkan Kakitangan Tidak Curang kepada Universiti

JUMAAT, 3 FEBRUARI - Semua kakitangan Universiti Malaysia Sabah (UMS) diingatkan agar sentiasa memberikan komitmen sepenuhnya terhadap tanggungjawab yang diamanahkan.

Menurut Pendaftar UMS, No’man Datuk Hj Ahmad, peluang pekerjaan yang diberikan oleh pihak pengurusan universiti kepada semua kakitangan seharusnya digunakan dengan sebaik mungkin.

“Sebagai kakitangan UMS yang dilantik, tanggungjawab kerja yang diberikan adalah sama rata, tidak kira seseorang itu berstatus jawatan tetap atau kontrak. Secara asasnya, peranan kerja antara semua kakitangan adalah sesuai mengikut jawatan masing-masing.

“Justeru, amanah yang dipikul dalam menjalankan tanggungjawab tidak seharusnya dicurangi dengan pelbagai alasan yang tidak munasabah,” ujarnya.

No’man berkata demikian ketika berucap dihadapan kira-kira 250 kakitangan kumpulan pelaksana lantikan kontrak UMS di Auditorium Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan (FPSK) pagi tadi.

Beliau turut menasihatkan kakitangan lantikan kontrak agar sentiasa memastikan prestasi kerja mereka berada di tahap optimum.

“Kekangan belanjawan negara dan universiti mengkehendaki pihak pengurusan untuk mengkaji dan meneliti semula perjawatan kakitangan lantikan kontrak.

“Kita akan berusaha untuk mengekalkan kakitangan sedia ada meskipun berdepan cabaran dari segi kewangan untuk pembayaran gaji kakitangan,” tambah No’man.

Perjumpaan itu turut diikuti secara siaran langsung oleh kakitangan Fakulti Pertanian Lestari, Kampus Antarabangsa Labuan dan Pusat Perubatan Sikuati Kudat FPSK melalui ‘video conference’.