MyProspec Bantu Bangun Potensi Diri Belia Tempatan

ISNIN, 6 FEBRUARI – Program Malaysian Professional Prospect Convention (MyProspec) anjuran  Majlis Perwakilan Pelajar Universiti Malaysia Sabah (UMS), Kelab Rakan Pustaka UMS dan Syarikat Youth Challenge (YC) baru-baru ini mampu membantu dalam membangunkan potensi diri belia tempatan dalam memilih kerjaya yang akan diceburi kelak.

Ketua Penerangan Majlis Belia Sabah, Abqaree Fawwaz Abekan berkata, program MyProspec bertujuan untuk memberi idea dan inisiatif dalam membangunkan potensi diri dan minat pelajar Asasi dan Matrikulasi berkaitan kerjaya pada masa hadapan serta mengasah bakat kepimpinan peserta.

“Program seperti ini mampu mempersiapkan para graduan dengan ilmu pengetahuan agar bersedia menghadapi pelbagai cabaran dalam menempuhi realiti kehidupan yang serba mencabar pada masa kini demi membina masa depan yang cerah.

“Diharapkan melalui program ini para peserta mampu mengaplikasikan segala ilmu yang diperoleh serta dapat membuka minda agar berfikiran jauh, kreatif dan kritis,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan Majlis Penutupan MyProspec di Auditorium Perpustakaan UMS.

Beliau turut memuji semangat dan kerjasama yang diberikan oleh lebih 50 orang sukarelawan di bawah Yayasan Dana Kebajikan Muslim Malaysia dari seluruh Institut Pendidikan Tinggi Awam dan Swasta dari Semenanjung, Sabah dan Sarawak yang turut terlibat dalam menjayakan program ini.

“Syabas diucapkan kepada para sukarelawan ini yang melibatkan diri dalam program sebegini demi melakukan perubahan positif dalam kalangan belia pada zaman yang serba mencabar ini,” ujar beliau.

Pada majlis tersebut, beliau turut menyampaikan sijil penghargaan kepada peserta terbaik program tersebut kepada Muhammad Hafiz Awang Arsat bagi peserta terbaik lelaki, dan Fira Amidah A. Amir bagi peserta terbaik perempuan.

Program yang berlangsung selama sehari itu disertai lebih 100 orang peserta lepasan SPM, pelajar sekolah menengah dan pelajar matrikulasi dari beberapa sekolah menengah antaranya Sekolah Menengah Kebangsaan Badin, Sekolah Menengah Sains Labuan, Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Tun Ahmadshah, Sekolah Menengah Kebangsaan Beaufort, dan beberapa sekolah di sekitar Kota Kinabalu.