Kakitangan Disaran Pelbagai Kemahiran Dalam Tugas

SELASA, 7 FEBRUARI – Kakitangan Universiti Malaysia Sabah (UMS) disaran agar meningkatkan dan mempelbagaikan kemahiran dalam bidang tugas masing-masing bagi mendepani cabaran semasa universiti.

Pendaftar UMS, No’man Ahmad berkata, cabaran kewangan yang dihadapi setiap universiti awam pada masa kini tidak memungkinkan universiti untuk mendapatkan waran perjawatan baru, justeru tenaga yang sedia ada diperlukan bagi melaksanakan pelbagai tugas di peringkat  jabatan dan fakulti.

“Kakitangan harus bersedia untuk melaksanakan pelbagai tugasan, dan tidak mengkhusus kepada satu tugas atau mengikut tugas skim jawatan masing-masing.

“Keperluan terhadap kepelbagaian bidang tugas dan kemahiran ini sememangnya amat dititik beratkan oleh pengurusan universiti,” katanya.

No’man berkata demikian dalam ucapannya sempena Majlis Meraikan dan Penyerahan Surat Tawaran Kenaikan Pangkat Kakitangan Pentadbiran (Kumpulan Pelaksana) di Galeri Majlis, UMS.

Menurut beliau, selain kemahiran, jawatankuasa pemilih kenaikan pangkat juga melaksanakan penilaian berterusan terhadap aspek pengetahuan dan kompetensi kakitangan bagi memilih calon yang layak dan berkualiti.

Seramai 49 kakitangan dari 22 skim jawatan menerima surat tawaran kenaikan pangkat, yang disampaikan oleh Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah pada majlis tersebut.

Turut hadir Ketua Pustakawan UMS, Dayang Rukiah Ag. Amit dan Ketua Bahagian Sumber Manusia, Luqman Ridha Anwar.