CONTOHI KEPIMPINAN RASULULLAH SAW: DR SARIP

JUMAAT, 10 FEBRUARI - Bersempena sambutan Maulidur Rasul 1438H/2017H peringkat Universiti Malaysia Sabah (UMS) yang bakal berlangsung pada 17 – 19 Februari ini, Jabatan Pendaftar menganjurkan program perkongsian ilmu bertempat di Galeri Majlis, UMS pagi tadi.

Ceramah bertajuk ‘Kepimpinan dan Pengurusan Cara Rasulullah SAW‘ disampaikan Pensyarah Kanan, Pusat Penataran Ilmu dan Bahasa (PPIB), Dr. Sarip Adul.

Menurut beliau, Rasulullah SAW adalah tauladan kepimpinan yang terbaik yang perlu dicontohi.

“Seorang pemimpin dalam sesebuah organisasi itu hendaklah sentiasa menjadi pendengar yang terbaik, dapat menerima pandangan majoriti, berfikiran kreatif, pemimpin yang boleh turun padang dan menjadi perunding motivasi kepada orang bawahannya.

“Pemimpin yang sentiasa mendahulukan rakyatnya dan menjauhi kepentingan peribadi akan berjaya membawa kejayaan dan kecemerlangan kepada organisasi yang dipimpinnya,” ujar Dr. Sarip.

Terdahulu, Pendaftar UMS, No’man Datuk Hj. Ahmad menerusi ucapan aluannya menyampaikan ucapan terima kasih kepada semua yang hadir dan menyeru agar mengambil iktibar terhadap ceramah itu untuk diaplikasi dalam pekerjaan dan kehidupan seharian.

Ceramah yang disertai lebih 150 kakitangan UMS itu turut dihadiri Bendahari UMS, Zallifah Shadan, Dekan Fakulti Perniagaan, Ekonomi dan Perakaunan (FPEP), Prof. Madya Dr. Raman Noordin dan Pegawai Hal Ehwal Islam Kanan, Md. Razali Saibin.