Program Transformasi Diri UMS dapat Sambutan Hangat

RABU, 15 FEBRUARI  - Program ‘Transformasi Diri’ bersama Pakar Motivasi, Prof. Dr. Muhaya Mohamad mendapat sambutan hangat dengan kehadiran lebih 300 peserta di Dewan Resital, Universiti Malaysia Sabah (UMS), hari ini.

Majlis anjuran Biro Pendidikan dan Pelajaran Kelab Suri Rumah dan Staf Wanita UMS (KESUMBA) itu berjaya memukau para peserta yang terdiri daripada warga UMS dan masyarakat sekitar yang tertarik dengan gaya penyampaian mesej yang disampaikan penceramah.

Dalam ceramahnya, Prof. Muhaya berkata, untuk menjadi insan cemerlang seseorang itu hendaklah sentiasa ingin berubah menjadi lebih baik dan boleh menerima teguran orang lain.

“Kita harus berfikiran positif, suka memberi  dan menerima nasihat orang lain, kerana manusia yang cemerlang adalah mereka yang sering memperbaiki diri sendiri sebelum menegur kesalahan orang lain.

“Sama ada pelajar ataupun pekerja, setiap ilmu melalui pembelajaran dan pekerjaan itu tidak akan berjaya dan tiada keberkatannya apabila hati tidak bersih, malah usaha yang dibuat juga akan menemui kegagalan,” katanya pada majlis itu yang dianjurkan dengan kerjasama Exco Hal Ehwal Wanita dan Perkhidmatan Jawatankuasa Kebajikan Mahasiswa  (JAKMAS) Kolej Kediaman E UMS.

Justeru beliau menyeru, semua pelajar dan pekerja segera melakukan transformasi diri bagi mencapai matlamat untuk berjaya dalam kehidupan sambil mengongsikan empat petua untuk menjadi seorang yang berjaya.

“Yang pertama, kita hendaklah sentiasa bergantung kepada Allah; kedua, hendaklah menjaga hubungan baik dengan semua orang; ketiga, hendaklah melupakan masa silam, segera meminta maaf dan memaafkan kesalahan orang lain; dan  keempat hendaklah optimis dan sentiasa bersangka baik,”  jelas Prof. Muhaya.

Ceramah itu turut dihadiri seramai 25 pelajar dari Sekolah Rendah Islam Kota Kinabalu (SRIKK), Alam Mesra.

Salah seorang pelajar SRIKK, Syukran Aiman Syukry  berkata, dia amat teruja dan bersyukur kerana dapat menimba ilmu dan mengikuti secara langsung ceramah pakar motivasi Prof. Muhaya.

“Saya sebenarnya tidak sangka dapat bersama-sama di dewan yang indah ini untuk mendengar sendiri motivasi daripada penceramah yang diminati ramai,” ujarnya yang turut hadir ditemani ibu bapa dan dua adik beradik.

Hadir sama pada ceramah itu, Timbalan Yang Dipertua KESUMBA, Roha Asmara; Bendahari UMS, Zallifah Shadan dan Ketua Pustakawan UMS, Dg. Rukiah Ag. Amit.