FPEP UMS Jalin Perkongsian Pintar Dengan NGO Penjaja Dan Peniaga Kecil

KHAMIS, 16 FEBRUARI – Fakulti Perniagaan, Ekonomi dan Perakaunan (FPEP) Universiti Malaysia Sabah (UMS) bakal menjalin satu perkongsian bersama salah sebuah Badan Bukan Kerajaan (NGO) Sabah, iaitu Gabungan Penjaja dan Peniaga Kecil Negeri Sabah (GP3NS).

Perkara ini dinyatakan oleh Dekan FPEP, Prof Madya Dr Raman Noordin dalam satu bengkel anjuran FPEP bersama NGO tersebut di UMS baru-baru ini.

Menurut beliau, hasil dapatan daripada bengkel bersama NGO terbabit membawa kepada persetujuan terhadap keperluan untuk jalinan kerjasama dan perkongsian antara kedua-dua pihak.

“Beberapa isu yang menjadi cabaran utama kepada GP3NS telah dikupas melalui bengkel ini, dan kedua-dua pihak bersetuju untuk mewujudkan satu jawatankuasa yang akan diketuai oleh pensyarah FPEP, Jakaria Dasan bagi tujuan ini,” katanya

Beliau menambah, bengkel yang bertemakan “Meningkatkan Peranan Gabungan Penjaja dan Peniaga Kecil Negeri Sabah” ini telah dirancang lebih awal bersama GP3NS, dan mendapat sambutan baik daripada ahli-ahlinya.

“Ahli-ahli GP3NS menyambut baik penganjuran bengkel ini, yang pada mereka adalah sesuatu yang positif melihat kecenderungan FPEP UMS dalam membantu persatuan melaksana khidmat bakti kepada usahawan mikro di negeri Sabah,” ujar Dr. Raman.

Bengkel yang dianjurkan selama setengah hari itu dihadiri oleh pensyarah-pensyarah FPEP dan ahli-ahli GP3NS, antaranya Yang DiPertua GP3NS, Datuk Hj Noortaip Suhaili dan Timbalan Yang DiPertua GP3NS, Tuan Roslani Abdullah.