PIUMS anjur Program Simulasi Umrah

KHAMIS, 23 FEBRUARI -  Pusat Islam Universiti Malaysia Sabah (PIUMS) telah menganjurkan Program Simulasi Umrah baru-baru ini.

Program itu yang diadakan bersempena dengan penganjuran Karnival Cinta Rasul berjaya menarik seramai 61 peserta yang terdiri daripada pelajar dan kakitangan UMS serta masyarakat sekitar Kota Kinabalu.

Pegawai Hal Ehwal Islam Kanan PIUMS, Md. Razali Saibin berkata, tujuan program itu adalah untuk memberi pendedahan dan panduan ibadat umrah kepada peserta serta memberi kefahaman yang lebih terperinci khususnya mengenai jenis dan cara pelaksanaan umrah.

“Harapan kami agar program ini berjaya melahirkan jemaah umrah yang berpengetahuan dan dapat melaksanakan ibadah umrah dengan sempurna sekali gus membantu mendapat umrah yang mabrur,” katanya.

Ceramah khas umrah disampaikan Pensyarah Kanan Pusat Penataran Ilmu dan Bahasa (PPIB) UMS, Hj. Issraq Hj. Ramli.

Antara yang dibincangkan termasuklah persediaan sebelum menunaikan umrah dan bagaimana pengurusan untuk ke tanah suci termasuk rukun dan wajib umrah yang perlu diketahui dan dilakukan oleh bakal jemaah umrah.

Para peserta juga diajar amali pelaksanaan pemakaian Ihram serta pelaksanaan ibadah umrah seperti Niat, Tawaf, Saie dan Tahalul.