Pelbagaikan Kemahiran Di Luar Tugas Hakiki Melalui Kursus

KHAMIS, 23 FEBRUARI – Kakitangan Universiti Malaysia Sabah (UMS) disaran mempelbagaikan lagi kemahiran di luar tugas hakiki yang dijalankan setiap hari bagi membantu perkembangan diri serta organisasi secara keseluruhannya.

Pemangku Dekan Fakulti Sains dan Sumber Alam (FSSA), Prof. Madya Dr. Abdullah Bade berkata, para kakitangan harus memanfaatkan ilmu dalam setiap kursus yang diikuti bagi tujuan perkongsian kepada rakan sekerja lain.

“Staf juga harus sentiasa terbuka untuk mempelajari ilmu baharu yang mampu menyumbang kepada perkembangan kerjaya masing-masing, serta membantu menambah baik sistem penyampaian perkhidmatan yang sedia ada,” katanya.

Beliau berkata demikian di hadapan lebih 20 kakitangan ketika merasmikan Kursus Aplikasi Teknologi Media Siri 2 anjuran FSSA di Bilik Komputer  1, FSSA baru-baru ini.

Beliau turut memuji usaha dari Sektor Pentadbiran dan Kewangan FSSA atas usaha dan keprihatinan terhadap perkembangan kemahiran kakitangan yang perlu selari dengan dasar universiti bagi memastikan semua kakitangan proaktif dalam memperbaiki dan mencuba sesuatu di luar skop tugas masing-masing.

Sementara itu, Timbalan Pendaftar FSSA, Hasmi Hashim berkata, melalui kursus ini kakitangan berpeluang untuk memperbaiki dan menambah baik prestasi diri agar lebih berdaya saing dalam menjalankan tugas-tugas yang diamanahkan di seksyen masing-masing.

Kursus tersebut yang dikendalikan oleh Penolong Pegawai Teknologi Maklumat, Redzuan Abdullah antara lain memberi pendedahan tentang tatacara penggunaan perisian Microsoft Photoshop dan Microsoft Publisher dalam menghasilkan poster dan buku program.

Sumber : Kenny Uwai, FSSA