UMS Agih Bantuan Zakat Kepada 408 Pelajar

KHAMIS, 23 FEBRUARI – Seramai 408 siswa-siswi Universiti Malaysia Sabah (UMS) menerima bantuan zakat yang diagihkan oleh UMS.

Jumlah tersebut meliputi RM122,000 bantuan zakat yang disumbangkan oleh beberapa agensi, antaranya Bank Islam Malaysia Berhad (BIMB), Maybank, Etiqa Takaful, Pusat Zakat Sabah, dan Kelab Suri Rumah dan Staf Wanita UMS (Kesumba).

Daripada jumlah itu, BIMB mengagihkan sebanyak RM30,000 hasil zakat kepada 100 pelajar UMS dalam satu majlis yang berlangsung di Bilik Seminar, Anjung Siswa UMS baru-baru ini, manakala amaun selebihnya alan dikreditkan terus ke dalam akaun pelajar.

Ketua Pegawai Syariah BIMB, Tuan Mohd Nazri Chik berkata, sumbangan zakat ini adalah sebahagian daripada Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) pihak BIMB yang diagihkan ke bahagian Hal Ehwal Pelajar di beberapa universiti awam di seluruh negara.

“Sumbangan ini diharap dapat meringankan beban pelajar yang menjalani kehidupan di kampus,” katanya.

Terdahulu, Tuan Mohd Nazri menyampaikan Ceramah Kewangan dan Perbankan Berlandaskan Syariah, yang dianjurkan oleh Bendahari UMS dan Pusat Islam UMS bersempena dengan Karnival Cinta Rasul UMS.

Beliau turut menyampaikan sumbangan buku rujukan kewangan Islam sebagai kegunaan kajian dan rujukan pelajar, yang disampaikan kepada Timbalan Ketua Pustakawan Kanan UMS, Zawawi Tiyunin.

Hadir sama Bendahari UMS, Zallifah Shadan dan Pengarah Pusat Islam UMS, Prof. Madya Dr. Muhamad Suhaimi Taat.