JAKMAS Kolej Kediaman E Jayakan Program Sekolah Angkat

ISNIN, 27 FEBRUARI - Exco Akademik, Jawatankuasa Kebajikan Mahasiswa (JAKMAS) Kolej Kediaman E Universiti Malaysia Sabah (UMS) menjayakan Program Sekolah Angkat Siri V yang berakhir di kolej itu kelmarin.

Bertemakan “Sedetik Bersama Melakar Memori”, program itu merupakan pengisian terhadap kunjungan balas Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tandek ke Kampus UMS, selain memberi pengalaman suasana kehidupan kampus kepada pelajar sekolah berkenaan.

Dalam masa yang sama, program selama tiga hari itu adalah sebagai usaha pendedahan kepada mahasiswa dalam mengadakan jalinan kemasyarakatan.

Program itu juga turut diisi dengan acara-acara yang membolehkan para pelajar sekolah tahu hala tuju selepas zaman persekolahan kelak.

Persiapan program yang mengambil masa selama hampir dua bulan itu melibatkan seorang felo penyelaras dan seramai 62 ahli jawatankuasa pelaksana, serta 17 wakil daripada kelab-kelab Kolej Kediaman E, iaitu Kelab Lantera Tari, Kelab Akustik dan Kelab Gema Pawana.

Antara aktiviti yang telah dilaksanakan adalah lawatan di sekitar UMS, iaitu Muzium, Perpustakaan, dan Akuarium dan Muzium Marin.

Turut menjadi pengisian program itu ialah Latihan Dalam Kumpulan (LDK) yang bermatlamat mempertingkatkan kemahiran berfikir dan mewujudkan semangat kerjasama berpasukan dalam kalangan peserta.

Majlis penutupan telah disempurnakan Pengetua Kolej Kediaman E, Dr. Syahruddin Hj. Awang Ahmad.

Turut terlibat menjayakan program itu, Penolong Kanan Kokurikulum SMK Tandek, Ustaz Amran Mohd Zam-zam, felo-felo Kolej Kediaman E, ahli JAKMAS, ahli Majlis Ketua-ketua Blok (MKKB), dan ahli Majlis Ketua-ketua Kelab (MKKK).

Sumber: JAKMAS Kolej Kediaman E