HASUKHA 2017 FKSW Disambut Meriah

SELASA, 28 FEBRUARI – Program Hari Sukan Hubungan Antarabangsa (HASUKHA) 2017 anjuran pelajar Hubungan Antarabangsa, Fakulti Kemanusiaan, Seni dan Warisan (FKSW) Universiti Malaysia Sabah (UMS) berlangsung meriah di Kompleks Sukan UMS, pada Ahad.

Menurut pengarah program, Muhammad Fairus Mohd Radzi, sebanyak tiga acara sukan yang dipertandingkan merangkumi sukan bola tampar, bola jaring dan futsal.

“Kesemua acara tersebut disertai wakil pelajar daripada tahun 1, tahun 2 dan tahun 3 Hubungan Antarabangsa,” katanya ketika berucap pada program tersebut.

Menurut beliau, HASUKHA diadakan bertujuan untuk menghapuskan jurang perbezaan umur dalam kalangan pelajar Hubungan Antarabangsa UMS, sekali gus berharap agar program itu dapat mewujudkan ikatan persaudaraan yang lebih erat dalam kalangan pelajar.

“Para peserta juga dapat membudayakan gaya hidup sihat melalui penglibatan dalam acara sukan yang dipertandingkan,” tambah Fairus.

Bagi acara futsal yang hanya dibuka kepada pelajar lelaki, johan disandang pasukan Legasi IR, manakala naib johan dan tempat ketiga masing-masing dimenangi pasukan Phoenix IR FT dan Joga Bonito IR.

Acara bola jaring yang dikhaskan untuk pelajar wanita pula menyaksikan Ayam Net Squad muncul sebagai juara, disusuli Hegemon Netballers sebagai naib juara dan IR Secret Models di tempat ketiga.

Dalam pada itu, bola tampar kategori lelaki memperlihatkan acara tersebut didominasi pasukan The Revenge sebagai juara sekali gus mengetepikan pesaing hebat daripada pasukan Micasa di tempat kedua. Tempat ketiga dimenangi Ayam Volleyball Squad.

Bagi kategori wanita pula, johan dimenangi pasukan Ayam Offside, manakala pasukan Drake dan Gladiator masing-masing berada pada kedudukan naib johan dan tempat ketiga.

Piala pusingan johan keseluruhan untuk HASUKHA 2017 menjadi milik pelajar tahun 2, Hubungan Antarabangsa UMS.

Hadiah berupa hamper kepada setiap pemenang disampaikan Pensyarah Kanan FKSW, Wan Shawaluddin Wan Hassan.

Mendapat penyertaan seramai 130 pelajar, program tersebut dianjurkan hasil kerjasama pelajar tahun 1 dan tahun 2 Hubungan Antarabangsa.

Hadir sama, Tutor Hubungan Antarabangsa FKSW, Carlervin Sukim.