Kebolehpasaran Graduan: Pentingnya Mengenali Personaliti Diri

RABU, 1 MAC - Para graduan perlu memahami personaliti dan minat diri untuk memahami bidang kerjaya yang diceburi.

Kaunselor Jabatan Hal Ehwal Pelajar, Universiti Malaysia Sabah (UMS), Nurul Fatiha Firdaus Roslan berkata, ada pekerjaan yang sesuai dengan personaliti individu tertentu tetapi tidak sesuai dengan individu lain.

“Kesesuaian ini penting bagi memastikan aspek  kepuasan kerja, kebolehan dan pencapaian.

“Apabila personaliti seseorang itu juga selaras dengan persekitaran pekerjaannya, maka hasilnya adalah kepuasan dan keberkesanan dalam kerjayanya,” ujarnya dalam satu kenyataan berhubung kobolehpasaran graduan universiti melalui personaliti diri.

Fatiha berkata, apabila wujud kepuasan maka seseorang individu itu akan melaksanakan tugas dan tanggungjawabnya dengan bersungguh-sungguh, ikhlas dan jujur.

“Banyak teori telah dikaji dan pelbagai kaedah telah dijalankan berkaitan personaliti. Bahkan pelbagai jenis ujian personaliti di atas talian juga boleh dicapai dan dijalani serta-merta untuk mendapatkan jawapan kepada persoalan personaliti tadi,” tambahnya.

Menurut Fatiha, teori Holland (1973) juga menyatakan setiap individu membuat pilihan pekerjaan berasaskan ciri personalitinya yang bersesuaian dengan sesuatu pekerjaan dalam alam persekitarannya.

“Dalam teori ini, hampir semua individu boleh dikategorikan dalam salah satu daripada enam jenis personaliti iaitu realistik, investigatif, artistik, sosial, berdaya usaha dan konvensional,” jelas beliau.

Dalam pada itu, Fatiha turut memaklumkan, pengaplikasian teori Holland juga mampu mengenalpasti lebih daripada satu bidang kerjaya yang sesuai dalam kalangan graduan.

“Menurut teori ini, setiap individu akan mencari alam persekitaran yang sesuai dengannya untuk membolehkan mereka menggunakan kemahiran, keupayaan serta meluahkan nilai dan sikap yang tersendiri,” katanya.

Sumber: Jabatan Hal Ehwal Pelajar