Prosiding Tatatertib Pelajar Berjalan Lancar

KHAMIS, 2 MAC - Pihak Berkuasa Tatatertib Universiti Malaysia Sabah (UMS) kelmarin mengadakan Prosiding Tatatertib Pelajar terhadap pelajar tahun 3 Program Pengajian Seni Kreatif, Fakulti Kemanusiaan, Seni dan Warisan, Mukmin Nantang, serta pelajar tahun akhir Program Kewangan Islam, Fakulti Kewangan Antarabangsa Labuan, Nur Aqilah Mohd Zainuzi.

Menurut Ketua Bahagian Perundangan dan Integriti, Jabatan Pendaftar, Awang Suhaizam Bungso, prosiding tatatertib yang berlangsung di Bilik Mesyuarat Lembaga UMS, menyaksikan pertuduhan dibacakan terhadap kedua-dua pelajar tersebut kerana melanggar peraturan 3(a)(ii) Kaedah-kaedah Universiti Malaysia Sabah (Tatatertib Pelajar-Pelajar) 1999.

"Mereka didapati terlibat dalam perhimpunan Bersih 5.0 di Taman Ujana Rimba Tropika, Kota Kinabalu pada 19 November 2016, sekali gus melanggar Pekeliling Khas Naib Canselor Bil.1/2015 bernombor rujukan UMS/NC1.1/100-1/7/1 yang bertajuk “Larangan Penglibatan Pelajar UMS Dalam Perhimpunan Haram”, katanya dalam satu kenyataan selepas prosiding.

Jelas beliau, perhimpunan Bersih 5.0 diklasifikasikan sebagai perhimpunan haram oleh Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar dalam satu kenyataan pada 17 November 2016, kerana ia gagal mematuhi peruntukan undang-undang di bawah Akta Perhimpunan Aman 2012 (Akta 736).

"Walau bagaimanapun, Mukmin dan Nur Aqilah membuat pengakuan tidak bersalah selepas fakta kesalahan berkenaan dibacakan," kata Awang Suhaizam.

Prosiding kemudiannya ditangguhkan dan menetapkan proses perbicaraan pada tarikh 8 Mac 2017.