Kursus ‘Train The Trainer’ Lahir Pakar Perunding Sistem Binaan Berindustri Yang Bertauliah

ISNIN, 6 MAC - – Kursus ‘Train The Trainer’ ” yang dianjurkan oleh Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB) di Hyatt Regency, Kota Kinabalu baru-baru ini mampu melahirkan pakar perunding Sistem Binaan Berindustri (IBS) yang bertauliah di Malaysia.

Kursus selama lima hari yang turut disertai oleh beberapa pensyarah Fakulti Kejuruteraan (FKJ) antara lain bertujuan untuk melatih tenaga pengajar dan jurulatih yang akan menggunakan modul yang diperkenalkan oleh Pusat IBS CIDB secara intensif dan komprehensif.

Pensyarah FKJ, Asmawan Mohd Sarman berkata, pemain industri pembinaan kini perlu diberi pendedahan secara sistematik dan terperinci berkaitan pembinaan menggunakan teknologi IBS.

“Ini dapat direalisasikan melalui kursus dan latihan teknikal yang bakal dikendalikan oleh pakar perunding IBS bertauliah yang dilantik oleh CIDB,” katanya.

Dalam kursus tersebut, Pakar IBS dari CIDB, Yuanti Mohamed dan Saiful Adli Abdul Karim menyampaikan lima modul berkaitan IBS merangkumi Pengenalan Kepada Sistem Binaan Berindustri (IBS) Untuk Bangunan, Sistem Koordinasi Modular, IBS Score Manual dan IBS Score Software Smart Calculator, Konsep Reka Bentuk Sistem Konkrit Pra-Tuang, dan Pengurusan Projek.

Modul-modul ini diperkenalkan sebagai salah satu inisiatif dari Pusat IBS CIDB dalam usaha merealisasikan aspirasi kerajaan untuk menggalakkan penggunaan teknologi IBS secara komersial dan meluas dalam industri pembinaan di Malaysia.

Selepas tamat kursus ini, semua peserta yang terlibat akan ditauliahkan sebagai pakar perunding sistem binaan berindustri (IBS) yang diiktiraf oleh CIDB.

Seramai 34 orang peserta yang terdiri daripada pensyarah institusi pendidikan tinggi awam dan swasta, serta pemain industri pembinaan mengikuti kursus tersebut.

Sumber: Farah Adlin, Pelajar Fakulti Kejuruteraan