UMS Bertekad Beri Manfaat kepada Masyarakat, Tambah Baik Sumber Insan: Naib Canselor

SELASA, 7 MAC -  Universiti Malaysia Sabah (UMS) bertekad untuk terus menyumbang manfaat kepada masyarakat dan mampu berdikari dan lestari dalam pengurusan kewangan.

Ke arah mencapai matlamat itu, Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah berkata, universiti itu akan meneruskan kecemerlangan dalam bidang akademik melalui penyebaran ilmu sekali gus melahirkan sumber insan bukan saja berilmu, berakhlak mulia tetapi juga memiliki nilai-nilai norma serta mampu menjadi penggerak ekonomi dan kewangan yang lestari.

“Institusi ini akan melakukan penambahbaikan sumber insan secara berterusan agar semua kakitangan yang kita miliki berwibawa serta berintegriti tinggi sesuai dengan peranan dan tanggungjawab masing-masing.

“Sebagai makluman UMS kini mempunyai 2,866 kakitangan iaitu masing-masing seramai 1,084 bagi kakitangan akademik dan 1,782 bagi kakitangan pentadbiran,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Majlis Amanat Naib Canselor yang berlangsung di Dewan Kuliah Pusat 2, hari ini.

Menurut Datuk Harun, tidak dinafikan cabaran-cabaran semasa yang dihadapi dalam pekerjaan mahupun kehidupan, secara tidak langsung turut memberi kesan kepada kualiti dan produktiviti organisasi.

Katanya, ia serba sedikit telah memberi kesan terhadap segelintir kakitangan awam sehingga diklasifikasikan sebagai berprestasi rendah.

“Bagi memastikan penyampaian perkhidmatan awam di UMS tidak terjejas, satu garis panduan pelaksanaan Dasar Pemisah (Exit Policy) bagi pegawai yang berprestasi rendah diwujudkan membolehkan pengurusan sumber manusia dan pegawai psikologi melaksanakannya secara sistematik dan seragam bersandarkan pekeliling Perkhidmatan Bilangan 7, 2015.

“Dasar ini adalah untuk menamatkan perkhidmatan dan membersarakan kakitangan yang berprestasi rendah namun masih menikmati kemudahan-kemudahan seperti persaraan biasa iaitu pencen bulanan, ganjaran, pemberian wang tunai gantian cuti, kemudahan perubatan dan kad pesara,” katanya sambil memaklumkan dasar itu akan berkuatkuasa tahun ini untuk penilaian Laporan Nilaian Prestasi Tahunan (LNPT) bagi tahun 2016.

Datuk Harun berkata, bagi mereka yang telah memilih Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), mereka akan menerima caruman KWSP dan dividen serta kemudahan lain kecuali ganjaran.

“Kakitangan yang berprestasi rendah diklasifikasikan sebagai kakitangan yang memperoleh markah LNPT 60% dan ke bawah dan tidak mencapai Petunjuk Prestasi Utama (KPI) yang telah ditetapkan.

“Pelaksanaannya melibatkan semua peringkat kumpulan termasuklah pengurusan tertinggi universiti dan bagi dasar ini dilaksanakan dengan telus, sebuah Panel Intervensi Psikologi (PIPs) ditubuhkan bagi menentukan program intervensi yang sesuai bagi tempoh pemerhatian kepada kakitangan berprestasi rendah yang terlibat,” tambah beliau lagi.

Walau bagaimanapun katanya,  Rakan Pembimbing Perkhidmatan Awam (AKRAB) turut diwujudkan sebagai rakan pembimbing dan membantu kakitangan dalam golongan itu  meningkatkan potensi dan kecemerlangan bagi yang ingin berubah.

“Ini membuktikan kita komited dalam usaha  mewujudkan perkhidmatan awam yang berprestasi tinggi dan berintegriti sejajar dengan autonomi yang diperoleh UMS pada bulan Julai tahun lalu.

“Lantaran itu, demi meneruskan kecemerlangan yang kita usahakan bersama, penambahbaikan menerusi pengoptimuman sumber manusia yang ada terdiri daripada akademik dan pentadbiran akan terus diperkasakan,” katanya.

Dalam pada itu, Datuk Harun turut memaklumkan pengambilan dan penyambungan kakitangan kontrak akan diperketat dengan mengambil kira keperluan strategik universiti dan prestasi individu.

“Ini bermakna, bilangan kakitangan kontrak baharu akan terhad, manakala kakitangan kontrak sedia ada, mungkin ada yang tidak akan disambung kontrak.

“Inisiatif ini diambil bagi mengoptimumkan perbelanjaan bagi menghadapi situasi ekonomi yang kian mencabar,” katanya.