UMS Mahu Lahirkan Graduan Berkualiti Melalui Pembentukan Sahsiah Diri

RABU, 8 MAC - Universiti Malaysia Sabah (UMS) berusaha melahirkan graduan-graduan yang berkualiti melalui pembentukan sahsiah diri dan mempertingkatkan potensi pelajar berdasarkan Falsafah Pendidikan Negara, kata Naib Canselor UMS, Prof Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah

Dalam konteks ini katanya, UMS turut mempunyai visi dan misi selaras dengan falsafah itu, dan Jabatan Hal Ehwal Pelajar akan bertindak lebih aktif khususnya dalam meneruskan program-program kesukarelawan dan kemasyarakatan bagi membentuk keperibadian para pelajar.

“Selain memastikan pelajar memahami kemahiran insaniah, urusan-urusan berkaitan kebajikan pelajar turut dipermudahkan yakni dengan menyediakan penginapan dan kemudahan yang kondusif serta menstruktur program latihan dan kepemimpinan pelajar yang lebih dinamik dan berkesan sebagai persediaan sebelum bergelar graduan,” katanya pada Majlis Amanat Naib Canselor 2017.

Datuk Harun berkata, demi mempertingkatkan kebolehpasaran graduan, Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) menerusi Lonjakan 1 Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (Pendidikan Tinggi) telah mewujudkan satu instrumen yang dipanggil Purata Nilai Gred Purata Kumulatif (iCGPA) bagi mengukur secara holistik tahap dan perkembangan pelajar dari semester satu hingga semester terakhir.

“Sukacita saya umumkan bahawa UMS akan melaksanakan penilaian iCGPA ini bermula pada sesi 2017/2018 yang melibatkan dua  fakulti perintis iaitu Fakulti Kejuruteraan (FKJ) dan Fakulti Perniagaan, Ekonomi dan Perkaunan (FPEP),” katanya.

Bermula kemasukan sesi 2017/2018 juga katanya, UMS akan menawarkan program akademik prasiswazah baharu iaitu Sarjana Muda Pendarasan Islam dengan Kepujian.

Menurut beliau, seramai 20 pelajar akan ditawarkan tempat bagi mengikuti program ini.

“Dua lagi program prasiswazah yang diluluskan KPT ialah Sarjana Muda Pendidikan Awal Kanak-kanak dan Sarjana Muda Kejuruteraan Minyak dan Gas,” jelas Datuk Harun.

Beliau turut mengumumkan tentang pelaksanaan program B40 yang akan diteruskan lagi pada tahun ini.

“Program yang telah bermula sejak sesi ambilan 2013/2014 membuka peluang kepada pelajar lepasan Sijil Tinggi Pendidikan Malaysia (STPM) daripada keluarga berpendapatan rendah mengikuti pengajian di UMS.

“Kita telah melihat seramai 67 pelajar B40 ambilan pertama telah bergraduat pada majlis Konvokesyen UMS lalu dan usaha UMS yang memberi peluang kepada mereka turut mendapat sanjungan daripada Menteri Pendidikan Tinggi, Dato’ Seri Idris Jusoh pada majlis Amanat beliau baru-baru ini,” tambah Datuk Harun.