Pelajar Disabitkan Bersalah, UMS Beri Peluang Merayu

KHAMIS, 9 MAC – Dua pelajar Universiti Malaysia Sabah (UMS) telah disabitkan bersalah bagi pertuduhan melanggar Kaedah 3 (a) (ii) Kaedah-kedah Universiti Malaysia Sabah (Tatatertib Pelajar-Palajar) 1999  susulan penglibatan mereka dalam perhimpunan Bersih 5.0 yang diadakan di Taman Ujana Rimba Tropika, 19 November tahun lalu.

Mereka adalah pelajar tahun tiga Fakulti Kemanusiaan, Seni dan Warisan, Mukmin Nantang, dan pelajar tahun akhir Fakulti Kewangan Antarabangsa Labuan, Nurul Aqilah Mohamad Zainuzi.

Kedua-dua mereka disabitkan bersalah dalam prosiding bicara tatatertib pelajar yang diadakan di Bilik Mesyuarat Lembaga Majlis, Bangunan Canselori UMS kelmarin, lanjutan kepada prosiding tatatertib yang telah diadakan pada 1 Mac lepas.

Keputusan itu dibuat berdasarkan keterangan empat saksi UMS dan masing-masing seorang saksi daripada Mukmin dan Nurul Aqilah, serta pemeriksaan dokumen sebagai menyokong fakta kesalahan mereka.

Atas kesalahan tersebut, kedua-dua pelajar dikenakan hukuman amaran sebagaimana yang diperuntukkan di bawah Kaedah 48 (a) Kaedah-Kaedah Universiti Malaysia Sabah (Tatatertib Pelajar-Pelajar) 1999.

Walau bagaimanapun, kedua-dua mereka diberikan ruang untuk merayu ke Jawatankuasa Rayuan Tatatertib Pelajar dalam masa 14 hari daripada tarikh penerimaan keputusan Pihak Berkuasa Tatatertib Pelajar.

Susulan daripada keputusan tersebut, semua pelajar UMS diingatkan agar sentiasa mematuhi peraturan universiti dan apa-apa arahan rasmi universiti dari semasa ke semasa.

PROF. DATUK DR. MOHD HARUN ABDULLAH

Naib Canselor