Persidangan ICOMSA Akan Datang Bakal Tumpu Sistem Tadbir Urus Laut Dan Sumber Marin

KHAMIS, 16 MAC – Persidangan Antarabangsa Mengenai Sains Marin dan Akuakultur (ICOMSA) 2018 bakal memfokuskan terhadap usaha memperkembangkan sistem tadbir urus lautan dan sumber marin secara holistik.

Pengarah Institut Penyelidikan Marin Borneo (IPMB) Universiti Malaysia Sabah (UMS), Prof. Dr. Rossita Shapawi berkata, perkhidmatan dalam ekosistem marin semakin meningkat namun peningkatan tersebut tidak seiring dengan tahap pengurusan.

“Lautan turut menerima impak daripada  pelbagai aktiviti di darat, maka satu pendekatan yang lebih bersepadu dan menyeluruh perlu bagi mengkaji semua isu-isu yang berkaitan dalam perkara ini.

“Justeru, ICOMSA 2018 adalah platform yang sesuai bagi mengajak individu-individu yang bekerja atau terlibat dengan persekitaran laut, sungai, tasik, pantai dan sebagainya untuk bersama-sama berkongsi maklumat,”katanya.

Beliau berkata demikian dalam ucapannya dalam satu majlis makan malam sempena meraikan peserta-peserta ICOMSA 2017 di Magellan Sutera Harbour, Kota Kinabalu.

Tambah Prof. Rossita, dengan penyertaan yang lebih luas pada ICOMSA akan datang, pelbagai maklumat mengenai hubungan antara kepelbagaian sistem marin dan bidang yang berhubung kait dengan laut dan tanah seperti biologi, budaya, politik dan sosio ekonomi dapat dibincangkan.

“Dengan adanya ahli sains, ahli sains sosial, pakar ekonomi, jurutera, dan pakar-pakar dalam disiplin ilmu yang lain berinteraksi dalam satu platform, kita harap agar budaya perkongsian pengetahuan dan penjanaan ilmu dapat dipupuk,” ujar beliau.

Turut hadir pada majlis makan malam tersebut Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) UMS, Prof. Dr. Shahril Yusof dan pengerusi persidangan ICOMSA, Prof. Madya Dr. Julian Ransangan.