“Rakan Borneensis” Usaha Bersama IBTP UMS Lahir Generasi Hargai Alam Sekitar

ISNIN, 20 MAC - Program Rakan Borneensis 2017 anjuran Institut Biologi Tropika dan Pemuliharaan (IBTP) dengan kerjasama Japanese International Cooperation Agency  - Sustainable Development For Biodiversity and Ecosystem Conservation (JICA-SBDEC) dan South East Asia Rainforest Research Programme (SEARRP) mampu melahirkan generasi menghargai kepentingan alam sekitar.

Menurut Pengarah IBTP, Prof. Dr. Charles S. Vairappan, program selama tiga hari itu memperlihatkan kefahaman peserta apabila mereka dengan lantang mengetengahkan pendapat masing-masing.

“Ini adalah satu sikap yang sangat baik dan saya amat berharap agar mereka sentiasa dapat memikirkan secara mendalam serta membuahkan pendapat yang bernas dalam memastikan khazanah biodiversiti di Sabah diberi keutamaan dalam usaha kita memajukan negara.

“Saya sangat gembira kerana IBTP dapat memberikan sumbangan keilmuan yang dijana dan dicanai di UMS kepada masyarakat generasi muda di Kota Kinabalu,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika mewakili Naib Canselor UMS Prof. Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah pada majlis perasmian epnutupan Rakan Borneensis UMS 2017 di Tapak Perkhemahan, Lembah Ex-Situ IBTP kelmarin.

Melalui program ini katanya para peserta dapat berinteraksi dengan pakar-pakar yang terkemuka dalam bidang kajian masing-masing.

Program ini bertujuan memberi kesedaran kepada peserta tentang kewujudan kepelbagaian biodiversiti serta langkah pemuliharaannya.

Kira-kira 30 pelajar dari SM All Saints, SM St Micheal Penampang dan SMK Tebobon menyertai program ini.